Prozvali EBU

Portugalci 'opleli' po Eurosongu: Zviždanje i lažni pljesak, neobjavljivanje nastupa...

Nicolau Santos, predsjednik Upravnog odbora RTP-a, planira se sutra sastati s EBU-om kako bi razmotrili situaciju.
Lifestyle / Zabava | 13. 05. 2024. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reakcije na finale Eurosonga samo pristužu. Portugalska televizija RTP požalila se kako je EBU kasnio u objavljivanju finalnog nastupa njihove predstavnice iolande.

Nicolau Santos, predsjednik Upravnog odbora RTP-a, planira se sutra sastati s EBU-om kako bi razmotrili situaciju, prenosi Index.hr

Objava nastupa 

Portugalka je nastupala pod rednim brojem 18., ali zapravo 17. nakon što je Nizozemac diskvalificiran. Svi finalni nastupi su odmah nakon emitiranja na televiziji objavljeni na YouTubeu.

Međutim, nastup Portugala u velikom finalu nije prenesen. Umjesto toga, EBU je prvotno prenio njezin nastup u polufinalu.

Njezin stvarni nastup u velikom finalu učitan je tek sat vremena kasnije, neposredno prije nego što je objavljen nastup posljednje zemlje koja je nastupila, Austrije.

Na Instagramu je EBU objavio video polufinalnog nastupa Portugala, umjesto finalnog. EBU je potvrdio da je do odgode objavljivanja finalnog nastupa došlo zbog prisutnosti "propalestinskih elemenata" u portugalskom nastupu. Na Instagramu još stoji nastup iz polufinala, a finalni nije objavljen.

Video: iolanda - Grito (LIVE) | Portugal 

Naime, iolanda je u finalu na noktima imala dizajn koji sugerira podršku Palestini. Inspiracija za dizajn na noktima bile su keffiyehe, tradiocionalne palestinske marame. Na kraju svog nastupa, Portugalka se zahvalila publici i dodala poruku: "Mir će prevladati".

Neće odustati 

Nicolau Santos iz RTP-a također je komentirao sustav protiv zviždanja i lažni pljesak koji je koristio EBU tijekom nastupa Izraela.

"Za organizaciju kao što je EBU, kao i za RTP i europski javni medijski servis koji se bore protiv lažnih vijesti, dezinformacija i manipulacije informacijama, neprihvatljivo je da je to moguće. Korištenje ove metode iskrivljuje stvarnost", rekao je Santos.

Santos ističe da ovogodišnji Eurosong "tjera na razmišljanje" i da ima stvari o kojima treba razgovarati. No unatoč svemu Portugal nema namjeru odustati od natjecanja u budućnosti.

Ove godine iolanda je završila na 10. mjestu sa 152 boda. Žiri iz Hrvatske, Francuske i Velike Britanije nagradili su je s 12 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close