1. listopad 2024. od 19:00 h

Zelenkovac u Abraševiću: Dragan Vuković, Borislav i Aleksa Janković

Lifestyle / Zabava | 30. 09. 2024. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Zelenkovac u Abraševiću

Prvi gosti Abraševića ovog listopada ljudi su koje okuplja sad već legendarni Zelenkovac Jazz Festival. S kolegom Draganom Vukovićem (Anatomija zvuka) stižu otac eko zone Zelenkovac, slikar i tvorac festivala, Borislav Janković te pjesnik i gitarista Aleksa Janković.

Zelenkovački Jazz Festival održava se svake godine prvog vikenda u kolovozu unutar ekološke zone locirane u srcu Bosne i Hercegovine udaljene 15 km od Mrkonjić Grada. Tijekom tri dana pored živih jazz svirki, u ponudi festivala nađu se i radionice koje se bave kulturom, zaštitom okoliša i održivim turizmom. Ovaj multietnički događaj u iskonskoj prirodi pruža ruku pomirenja i otvara pristup jazz muzici lokalnom ruralnom podneblju unutar kojeg kulturni događaji tek trebaju biti razvijeni i podržani. Lokalnim i nadolazećim umjetnicima/cama se otvara mogućnost da nastupaju na istoj bini sa poznatim izvođačima. (Proteklih godina, neki od njih: Monty Waters (SAD), Hanes Backman (Njemačka), Imre Kesegi (Mađarska), Michael Blum (Beograd/Tel-Aviv), Vlatko Stefanovski (BJR Makedonija), Troitsa (Bjelorusija), Let’s Quit (Holandija), Jamaican Jukebox, Jazz Foundation (Holandija), W5 (Francuska)…)

Naš kolega i neumorni promoter najboljeg sa domaće neovisne muzičke scene Dragan Vuković već radi na pripremi narednog izdanja Zelenkovca te će nam ovom prilikom najaviti neke od bendova. Bio je dio regionalnih radijskih uvezivanja CrossRadio, kasnije Next You. Uz posao kuhara u restoranu Bunker Steampunk Apocalyptic Bar u Murskoj Soboti u Sloveniji, svakodnevno radi na traženju nove dobre domaće muzike, a koja se već 17. godinu emitira u emisiji Anatomija zvuka. Iza sebe ima nekolicinu blogova i knjiga o domaćoj muzici. Trenutno radi na turneji za makedonski jazz bend Taxi Consilium te priprema knjigu o jugoslovenskom noise rocku. Osim javnog razgovora, kao DJ Vuka ove večeri puštat će set POP till you drop posvećen domaćem alter/indie pop izrazu, točnije hitovima iz perioda 2016-2024.

Borislav Janković Boro je ‘otac’ eko zone Zelenkovac, slikar je i vlasnik galerije, bivši novinar, organizator i tvorac kultnog Jazz Festivala. Boro je sanjar i romantik posebnog kova. Njegova romantika su stablo bukve, srp, sjekira, lisinski potok, zimska oluja i vatra u kaminu od panja. Nespojiv s prosjekom, poseban u čudnoj šumi pored Mrkonjić Grada. Autor je knjige Pukovnik ludog konja iz 2020. godine na kojoj je radio trideset godina. Boro će ovom prilikom izložiti i plakate sa dosadašnjih izdanja Zelenkovca.

Aleksa Janković rođen je 1994. godine u Mrkonjić Gradu, a završio je banjalučku gimnaziju gdje je razvio ljubav prema književnosti. U Banja Luci trenutno studira engleski jezik i književnost. Dobitnik je književne nagrade ‘Čučkova knjiga’ za pjesničku zbirku Crna reč 2017. godine. Svira gitaru te će ove večeri uz razgovor predstaviti i neke od svojih pjesama te pokoju obradu.

OKC Abrašević, utorak, 1. listopad 2024.
19:00 h – Radio dvorište: Dragan Vuković, Borislav i Aleksa Janović
21:00 h – POP till you drop – DJ Vuka

Ulaz slobodan, osigurano piće dobrodošlice.

Više informacija na www.abrasradio.info

 

Kopirati
Drag cursor here to close