Bandista

5. Internacionalni MOSTAR WORLD MUSIC FESTIVAL počeo jakom porukom

Lifestyle / Putujte s nama | 17. 07. 2011. u 11:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Clubu Aleksa, uz povjetarac sa Neretve, sinoć je bend Bandista iz Turske vrlo originalnim nastupom otvorio 5. Mostar World Music Festival.

Uz korijene kulturne raznolikosti Anatolije, muzički kolektiv Bandista iz Istanbula jasno izražava svoj internacionalni pristup muzici. Njihov zvuk kreće se od Django to Reggae zvuka, od Bratsch to Ska, Dub and Afro-Beat-a. Osnovna formula benda je dekonstrukcija bila zvuka, teksta i slike u korist granica i klase slobodnoga svijeta. Svaki Bandista performans je situacionistički eksperiment bijesa i zanosa, tako je bilo i u Mostaru.

Interesantno je naglasiti da su se u publici našli razni profili ljudi i generacija, a da su svi istinski uživali u dvosatnom koncertu.

''Nama je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo bilo doći u Mostar i otvoriti 5.internacionalni Mostar World Music Festival. Fascinirala nas je rijeka i sva priroda oko pozornice na kojem smo nastupali, kao i gostoprimstvo na koje smo naišli i naravno publika sa kojom smo podijelili nasu muziku'', za Bljesak.info kazao je Ozhan Onder iz benda Bandista.

Na samom kraju poslije odličnog koncerta mnogobrojnoj publici obratila se i direktorica festivala Aleksandra Savić i rekla: '' Drago mi je da je 5 MWMF podržao i svojim koncertom otvorio bend koji u biti kroz svoje performanse i muziciranje šalje jasnu poruku, koju u svojoj osnovi svakako dijeli i sam festival - Smrt fašizmu-sloboda narodu!'' što je publika pozdravila burnim aplauzom.

''Jako mi se dopalo ono što je Aleksandra vrlo spontano i bez dogovora sa nama rekla na kraju, jer je njeno poentiranje uz ovacije publike točka na naš večerašnji performans i samim tim također dio show-a. Želimo sve najbolje u daljem radu i postojanju Mostar World Music Festivala, jer bez ovakve koncepcije festivala svijet ostaje uskraćen za mnogo dobrih stvari koje donose glazba i kultura'', dodao je Ozhan Onder.

Kopirati
Drag cursor here to close