Crnac - Kopač

Izmijenili ime psa kako ne bi uvrijedili crnce

Lifestyle / Putujte s nama | 10. 06. 2011. u 12:06 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako piše Daily Mail, engleski glumac i scenarist Stephen Fry koji piše scenarij za film o rušenju brane tijekom 2. svjetskog rata, uzrokovao je kontroverze u Velikoj Britaniji zbog izmjene povijesnih detalja.

Naime, Fry je u scenariju izmjenio ime psa koji je bio u vlasništvu jednog od organizatora akcije britanskog RAF-a kojoj je cilj bio uništenje brane u industrijskom dijelu Njemačke. Kodna poruka koja je sadržavala informaciju o uspjehu akcije je uključivala ime crnog labradora Niggera (crnac). Ime “Nigger” se u filmu snimljenom prema akciji 1955. spominje nekoliko puta, i tada nije imalo negativne konotacije među američkom publikom.

Međutim, Fry se odlučio promijeniti ime psa iz “Nigger” u “Digger” (Kopač), kako ne bi uvrijedio Amerikance afričkog porijekla. Scenarist Stephen Fry je o izmjeni imena psa izjavio: “Nema šanse da u Americi imate psa koji se zove Nigger. Ne možemo se vratiti kroz vrijeme”.

Ali ima i onih kojih se ne slažu s ovim. Mervyn Hallam, kustos RAF-ovog muzeja, i povjesničar Jim Shortland smatraju da je sramotno kako se povijesne činjenice izmjenjuju u korist političke korektnosti. Shortland je izjavio: “Svake godine nekoliko tisuća ljudi posjeti muzej, i nitko se nije bunio zbog imena Nigger na grobu psa. U kontekstu filma to nije rasističko ime. Da li to znači da moramo izmjeniti i redatelja filma ukoliko to ime nekoga vrijeđa?”.

Kopirati
Drag cursor here to close