Ljepši i stariji Rim

Je li Neron spalio Rim?

Lifestyle / Putujte s nama | 19. 07. 2011. u 10:08 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom noći s 18. na 19. srpnja 64. godine, počeo je katastrofalni požar u Rimu, tada najvećem i najutjecajnijem gradu na svijetu. Rimski car je u to vrijeme bio Neron, za kojeg se dugo smatralo da je naredio spaljivanje Rima.

Legenda kaže kako je Neron sa svoje carske palače gledao Rim u plamenu svirajući liru.

Vatra koja je trajala šest dana i sedam noći je uništila 70% Rima. Požar se pojavio u trgovačkoj četvrti Rima, ali se nošen vjetrom ubrzo proširio Rimom koji je bio načičkan drvenim kućama.

Nakon što je ugašen, rimski car Neron je na požarištu sagradio “ljepši i stariji” Rim. Zgrade od kamena i mramora s širokim ulicama i protupožarnim zalihama vode su smanjivale mogućnost novog požara. Izgrađene su nove spektakularne građevine, uključujući i carsku palaču.

Ali, izgradnja novog Rima i napori koje je Neron uložio u spašavanje stanovništva tijekom požara, nisu Nerona oslobodili optužbi za spaljivanje grada. On je žrtveno janje pronašao u kršćanima, koji u to vrijeme u Rimu nisu bili ništa drugo do manja sekta. Iznudivši priznanje mučenjem, Neron je naredio bacanje kršćana lavovima pred punim amfiteatrima.

Postoji nekoliko teorija koje govore o tome što se zapravo dogodilo u Rimu 64. godine. Moguće je da je požar nastao slučajno, ali različiti izvori spominju i Neronovu i odgovornost kršćana.

Moderni povjesničari se uglavnom slažu oko toga da Neron nije naredio spaljivanje Rima, a požar pripisuju slučajnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close