Rijetkost

Libanonskom cedru prijeti nestanak u Mostaru

Lifestyle / Putujte s nama | 17. 06. 2011. u 15:47 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libanonski cedar (Cedrus libani) je iz svoje domovine pronašao put koji ga je odveo širom svijeta, pa je tako došao i u Mostar. Posađen na nekoliko lokacija u Mostaru, libanonski cedar je rijetkost na ovim prostorima.

Ovaj biljni primjerak se u Mostaru može pronaći na trgu Musala, kao i pored stare zgrade rudarske uprave u naselju Rudnik. Donedavno se mogao vidjeti i na prostoru stare bolnice, ali je posječen zbog izgradnje tržnog centra.

Prema međunarodnoj klasifikaciji ugroženih biljnih vrsta Libanonski cedar pripada grupi ugroženih vrsta (EU-endangered unless) i nalazi se u crvenoj knjizi zaštićenih biljnih vrsta.

Kako mostarski cedar ne bi zadesila sudbina mostarske sekvoje, koja je danas samo kuriozitet u botaničkim knjigama, potrebno ga je zaštititi ne samo od bolesti i štetočina, već i od ljudi.

Nematerijalna vrijednost koju ovaj cedar ima je nemjerljiva, a Mostar u potrazi za vrijednostima pogodnim za turističku promociju, može uz zanemariva ulaganja dobiti mnogo promovirajući se kao grad zelenila, u kojem je svoje mjesto našao i cedar iz dalekog Libanona.

U pariškom Jardin de plantes (botanički vrt) se nalazi cedar koji je posađen davne 1734.

Na poznatom londonskom groblju Highgate, u kojem su pokopani brojni znanstvenici, pisci i političari, se također nalazi ogromni cedar. Dio groblja oko cedra se naziva Circle of Lebanon (Libanonski krug).

Kopirati
Drag cursor here to close