Meka srca, tvrda kamena

Mostar na listi od 66 najljepših gradova u Europi

Lifestyle / Putujte s nama | 23. 06. 2011. u 17:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad je relativno veliko i stalno urbano naselje u kojem većina populacije živi. Mnogi ljudi se zbog stresa i brzog života u velikim gradovima sele u manje gradiće ili na sela.

Manji gradovi zrače smirenošću, šarmantnošću, ljepotom i imaju svoj neki poseban duh. Flexy Journej blog je objavio listu najljepših gradova u Europi, između šezdesetišest najljepših gradova našao se i Mostar.

Navesti ćemo prvih pet gradova, samo radi dobrog plasmana Mostara.

Graz (Austrija)

Na prvom mjestu je Graz drugi najveći grad u Austriji poslije Beča i glavni grad pokrajine Styria. Također je, poslije Beča, drugi grad po broju sveučilišta (četiri sveučilišta sa preko 35.000 studenata). 2003. g. bio je proglašen za "kulturni glavni grad Europe". Današnjim imenom prvi puta se spominje 1128. godine, a tada su ga naseljavali pretežno slavenski stanovnici. Graz je 1990. godine dodan na UNESCO listu Svjetske kulturne baštine.

Salzburg (Austrija)

Salzburg

Salzburg je grad u Austriji i središte istoimene pokrajne. Četvrti je po veličini grad u Austriji, a nalazi se na granici sa Njemačkom. U okolici Salzburga nalaze se rudnici soli, koji su se eksploatirali do 1989., kada su zatvoreni. Oni su danas jedna od turističkih atrakcija. Stari grad Salzburg (Altstadt), u svijetu je poznat po svojoj baroknoj arhitekturi, te se smatra jednim od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa. Od 1996. stari dio Salzburga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Zbog arhitekture često su Salzburg u prošlosti nazivali i njemačkim Rimom.

Bruges (Belgija)

Bruges

Bruges (francuski) ili Brugge (nizozemski) je najveći grad i prijestolnica belgijske pokrajine Zapadna Flandrija, na sjeverozapadu Flandrijskog dijela Belgije. Grad ima oblik jajeta i proteže se na oko 430 hektara. Poput drugih sjevernjačkih gradova na riječkim kanalima, često ga zovu "Venecijom sjevera". Luka Bruggea ima veliki gospodarski značaj zbog kojeg su ga koncem 19. stoljeća zvali i "glavnim trgovačkim gradom" svijeta.

Dinant (Belgija)

Dinant

Dinant je Valonski grad i općina locirana na Meuse rijeci u belgijskoj provinciji Namur. Dinant područje je u prošlosti bio naseljen u neolitiku, keltskom I rimskom vremenu. Dinant se prvi put spominje u 7 stoljeću u vrijeme kada je sveti Perpete biskup U Tongerenu. Ovo je mjesto poznatog tornja Notre-Dame.

Mostar (Bosna i Hercegovina)



Mostar je grad i općina u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je jedan od tri službena grada Bosne i Hercegovine. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Najpoznatija znamenitost i dika grada je Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Na listi od 66 našlo se pet gradova Hrvatske među kojima su Hvar, Poreč, Rovinj, Trogir, Zadar, Crnogorski Kotor i Slovenski Bled. Na listi su se našle poznate turističke atrakcije, Španjolske, Italije, Engleske… 

Mostar bi se trebao ponositi, jer se našao na listi između najvećih povijesnih, gospodarskih i kulturnih središta, te se potruditi potvrditi svoj dobar plasman.

 

Kopirati
Drag cursor here to close