Neizmjereni div

Najvišeg Ukrajinca ubila visina

Lifestyle / Putujte s nama | 25. 08. 2014. u 20:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši Ukrajinac Leonid Stadnik, koji je nakratko držao titulu najvišeg čovjeka na svijetu, umro je od komplikacija izazvanim poremećajem zbog kojeg nije prestajao da raste, prenijeli su danas lokalni mediji.

Četrdesetčetvorogodišnji div, prenosi Tanjug, bio je visok skoro 2,60 metra zbog tumorne žlijezde koja je nastavila lučiti hormone rasta tijekom cijeelog njegovog života.

Ukrajinski mediji navode kako je Stadnik umro u nedjelju uslijed izlijeva krvi u mozgu.

Guinnessova knjiga rekorda ga je 2007. godine, kada je bio visok 2,56 metara, proglasila najvišim čovjekom na svetu. Ali pošto je odbio da ga ljudi ove organizacije izmjere, morao je titulu vratiti Kinezu Bao Xishunu, visokom 2,36 metara.

Kako prenosi AFP, Stadnik je živio povučeno u majčinoj kući u selu Podoljanci, na sjeveru zemlje. Za svoju visinu je govorio kako mu je zadala više muka nego radosti.

Odluku da ne dozvoli ljudima iz Guinnessove knjige rekorda da ga izmjere, objasnio je željom da ga ostave na miru.

Vremenom mu je postalo sve teže kretati se te je bio primoran zbog narušenog zdravlja napustiti posao veterinara. Od tada se brinuo za obiteljsku kuću i okućnicu.

Stadnik je povremeno dobijao pomoć sa strane. Na poklon je dobio računalo sa specijalno dizajniranim mišem i tipkovnicom, a 2008. tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko poklonio mu je automobil adaptiran za njegovu visinu.

Kopirati
Drag cursor here to close