Igra iz 1923. godine

Picigin proglašen hrvatskim kulturnim dobrom

Lifestyle / Putujte s nama | 13. 11. 2013. u 16:43 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitski piciginaši oduševljeni su odlukom Ministarstva kulture po kojoj će picigin, koji se u Splitu igra od 1923. biti uvršten u hrvatska kulturna dobra i zaštićen zakonom.

''Veliko je zadovoljstvo među splitskim piciginašima i mi smo oduševljeni što je picigin dobio status zaštićenog kulturnog dobra'', izjavio je danas za Hinu predsjednik ekološkog društva ''Picigin Bačvice'' Zdenko Matošić.

Hrvatsko ministarstvo kulture odlučilo je picigin, društvenu igru loptom u plićacima pješčanih plaža, uvrstititi u Registar kulturnih dobara. Učinilo je to temeljem mišljenja Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu od 22. listopada te će igranje "balunom" koje je proslavilo splitske Bačvice bit zaštićeno temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kako bi se izbjegla opasnost od nestajanja ili uništenja.

Picigin je nastao u Splitu početkom prošlog stoljeća, pretpostavlja se kao osebujna vrsta vaterpola na suhom, ali se zbog svoje atraktivnosti proširio po cijeloj dalmatinskoj obali. U piciginu nema pobjednika ni strogih pravila - igra se s "balunom" veličine 7 centimetara, a svrha je da "balun" što duže bude u zraku. Igra ga uglavnom pet igrača koji međusobno dodaju "balun" u plićaku, dodirujući loptu vršcima prstiju, s elastičnim odrazom, elagantnim skokom i padom u more.

Piciginaši su raspoređeni u peterokutu i međusobno udaljeni šest-sedam metara i nastoje kolektivno prikazati, tehnički i umjetnošću, što dotjeraniju igru te time biti bolji od ostalih momčadi. "Balun" se dodaje u "for" tako da su piciginaši prisiljeni na akrobacije i "šprinteve" pa često mijenjaju svoja mjesta. Najbolje se igra s obrađenom teniskom lopticom - oguljene tkanine i izbrušene gume tako da "balun" lakše i bolje leti. U praksu je takvu lopticu uveo legenda splitskih piciginaša, Emil Giosento početkom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Tradicija je i igranja novogodišnjeg picigina - prvog dana nove godine, a od 2005. na Bačvicama se održava i turnir "Prvenstvo svita u piciginu".

Kopirati
Drag cursor here to close