Žene 'izumile' pivo?!

Što je starije pivo ili kruh?

Lifestyle / Putujte s nama | 22. 08. 2011. u 13:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od pamtivjeka, pivo je bilo sredstvo za osvježavanje, uživanje, hrana pa čak i lijek. Prinosilo se kao žrtva, koristilo u religioznim obredima, ali prije svega pivo je bilo, a i danas je božanstveno piće običnih smrtnika.

Nego pitanje koje se rijetko tko zapitao, kada i kako je počela povijest piva?

Kao najstarije piće, njegova povijest datira iz 6. tisućljeća pr.Kr., a bilježi se i u povijesti drevnog Iraka. Iako većina izvora upućuje na to da su ga prvi proizvodili Sumerani – izumitelje pisma, kotača i niza poljoprivrednih alatki.

Općenito se smatra kako je pivarstvo najprije bilo zastupljeno u starom vijeku – Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu, odakle se dalje proširilo na Grčku i Rim.

U Egiptu pivo se veže za božice Hathor i Tenenit, a faraoni su pivo nosili sa sobom u zagrobni život, ali su njime i krijepili radnike koji grade piramide. Dok su u Mezopotamiji slavili i štovali Ninakasu, sumersku božicu piva.

U zakoniku još stoji: “Ako ne naplaćuje gostu žitom, nego traži novac, vara li na težini ili toči loše piće, treba biti pozvana na odgovornost i bačena u vodu. U pivnici žena može biti točiteljica, ali u pivnicu ne smije doći kao gošća. Žena koja ide u gostionicu piti, ima biti spaljena.”

Ovo zlatno piće se spominje i u Epu o Gilgamešu, a također je uvršten u prvi pisani zakonik na svijetu Hamurabijev zakonik. Babilonski kralj je o pivu napisao:
"Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni."

Iako će se mnogi muški ljubitelji piva pobuniti, pojedini znanstvenici su utvrdili da su pivo izmislile žene i to u Mezopotamiji. Točio se 'tekući kruh' pa je priča o pivu stara koliko i priča o kruhu.

No, na pitanje što je bilo prvo – pivo ili kruh – još uvijek nisu odgovorili ni povjesničari hrane. Neki su i prilično radikalni pa kažu da je čovjek zbog piva počeo uzgajati žitarice, što ne zvuči nemoguće.

Finci vjeruju da su pravo pivo izmislile tri žene: Osmotor, Kapo i Kalevatar. Pripremajući svadbu, dodale su pivu slinu medvjeda i divlji med te je nastao pravi 'ale'.

Redovnici su bili prvi koji su pivu pridodali hmelj – iz 'medicinskih' razloga, a i radi boljeg konzerviranja. Ono je proglašeno kršćanskim ljekovitim napitkom, što ga je trebalo uključiti u samostansku prehranu, a smjelo se piti i u dane posta, a koliko se to promijenilo ili nije, sami odlučite.

Povjesničarka Jane Payton provela je opsežno istraživanje koje je pokazalo da su muškarci pivovarama i pivnicama počeli dominirati tek prije 200-tinjak godina, čime se još jednom potvrdilo da su ga izmislile žene.

Međutim, krajem 18. stoljeća, pojavom industrijske revolucije, nov način proizvodnje piva umanjuje ulogu žena, a muškarci preuzimaju primat.

Kopirati
Drag cursor here to close