Akcija za Egipatsko selo

Tolj: Vrijeme je darivanja, kada postajemo bolji, odazovite i darujte osmijehe djeci

Lifestyle / Putujte s nama | 16. 12. 2013. u 18:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Darujmo za djecu od srca' naziv je akcije koju je na Facebooku pokrenuo Vanja Tolj iz Mostara, koji ima samo jednu želju pomoći onima kojima je pomoć potrebna, a to su djeca iz Dječjeg doma Egipatsko selo u Mostaru.

''S ovom ustanovom i ranije sam surađivao, ali sada sam odlučio pokrenuti malo veću akciju i napraviti pravo iznenađenje za svu dječicu iz ovog doma. U Egipatskom selu živi 52 djece uzrasta od 3 do 20 godina., a svaki osmjeh na njihovom licu je nešto što nitko ne može kupiti novcem'', rekao je za Bljesak.info Vanja Tolj, inicijator ove akcije.

Tolj ističe kako su ova dječica vrlo skromna a sam posjet ih razveseli, a ono što im je potrebno su  pribor za školu kozmetika,higijenska oprema,roba,neke igračke.

Mjesto akcije će biti Prodajni Centar Tuš u Centru II 21. prosinca 2013. od 12h-17h. Volonteri će biti u sklopu Tuša u holu ili na ulazu tako budu uočljivi.

"Narode,ovo je vrijeme darivanja, vrijeme kada postajemo bolji, odazovite se ovoj akciji i darujte osmijehe tim mališanima. Ja ću nakon posjete redakciji Bljeska proslijediti fotografije i same one će vam reći koliko ste dobro djelo učinili.", pozvao je sve naše čitatelje Tolj.

''Ovom prilikom bi se želio zahvaliti dragoj gospođi Mirjani Kajgo iz administracije tvrtke Tuš koja nam je izašla u susret i nesebično pomogla akciji te darivanju, zajedno sa ostalim zaposlenicima Tuša'', dodao je Tolj, koji nam je ispričao kako je njegova priča o volontiranju započela kada je jednog dječaka iz dječijeg doma Majčinoo selo upitao što želi za Božić.

''Ja nikada neću zaboraviti dječaka koji je sada veliki i bori se sam u ovome okrutnome svijetu. Tada je imao devet godina, a kada sam ga pitao što želi za Božić, on je odgovorio 'Ništa, moja sreća bi bila kada bih vi došli nama na školsku priredbu i gledali me, jer ja nemam nikoga tko će to učiniti!''

Vanja Tolj je završio studij Socijalnog rada u Mostaru na Sveučilištu Filozofskog fakulteta, obuzet idejom da pomaže ljudima, da uputi osmjeh ili lijepu riječ, odlučio se za ovaj studij, a kako kaže u svemu tome uspijeva. Za vrijeme studija je sam volontirao, pomagao udrugama, u raznim projektima, staračkim domovima, a kako kaže ponosan je na sve dane koji su iza njega.

''Zbog nezaposlenosti u našem Mostaru, inače našoj državi, ponudio mi se posao u Udruzi "Down Sindrom" u Dubrovniku i pristao sam. Provesti sa tom djecom par sati nije jednostavno, jer zaista ima trenutaka koje mnogi ne bi izdržali. Uz njih lagano gubim autoritet, gubim ono sve nazovimo ga loše koje sam posjedovao. Uz njih jednostavno postajete boljim čovjekom i shvatite da je život zaista lijep.

To su neopisive emocije, i od tada cijenim život mnogo više,od tada sam slab na djecu, na stare, nemoćne i ponosim se strukom koju radim, ponosim se djelima iza kojih hrabro stojim i koje sam spreman sam projektirati makar odvajao od svojih usta'', ispričao je svoje iskustvo Tolj.

Tolj je istaknuo kako Mostar uvijek ostaje u njegovom srcu i naravno naša lijepa Bosna i Hercegovina. A što se tiče posla zaista mu se ne nada.

''Kucao sam na mnoga vrata ali ona su ipak bila otvorena za neke ljude iza kojih netko stoji, počevši od stranke pa na dalje. Ja nisam ljubitelj politike, vlasti pa moj lakat ili podignuta ruka mira ništa ne znači. U susjednoj Hrvatskoj je to dosta drugačije, idu prema Zapadu, djeca sa posebnim potrebama su u normalnim školama sa olakšanim programom, imaju svoje asistente, volontere koji su plaćeni. Projekti koji se rade se vrlo brzo realiziraju da prosto ne povjerujete. Apeliram isto tako na sve mlade da se trude ,da volontiraju,da odaberu svoj posao iz ljubavi i da pomažu jer se dobro dobrim zaista vrati, mi to svi možemo, a samo je potrebno malo volje i želje. Stoga svi zasučite rukave i pomozite.''

Kopirati
Drag cursor here to close