Mlada i uspješna

Upoznajte Moniju Jarak, jedinu mezzosopranisticu u Mostaru i Hercegovini

Lifestyle / Putujte s nama | 27. 02. 2014. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedina mezzosopranistica u Mostaru i Hercegovini Monija Jarak zapjevala je i za naše čitatelje, te je predstavila svoj vrlo aktivan rad i djelovanje u sferi glazbene kulture.

Ova mlada solistica djeluje kao profesorica magistrica opernog pjevanja, radi u školi I.Pl. Zajca, članica je akademskog zbora Pro musica, te je voditeljica klape Petrus iz Međugorja, a na radiju vodi emisiju Akord, kojom klasičnu glazbu pokušava približiti publici.

Inače, Monija Jarak rođena je 1989. godine u Mostaru. Završila je Osnovnu i Srednju glazbenu školu I.Pl. Zajca –smjer solo pjevanje u klasi prof. Amire Voljevice. Školovanje je nastavila na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi primadone doc mr. Sanje Ostić.

Treba istaknuti kako je ova mlada mostarka mezzosopranistica za vrijeme studiranja kao solistica nastupala na mnogim koncertima akademije među kojima je i novogodišnji koncert najboljih studenata. Osim na akademiji Monija je nastupala na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama.

Sve je kako kaže, krenulo otkako je bila mala, kada je svako jutro neumorno pjevala.

''Moj talent su otkrili roditelji, stalno sam pjevala i izluđivala roditelje, koji su bar jutarnju kavu htjeli popiti u miru. Oni su primijetili da imam afiniteta, jer se i moj otac i brat bave glazbom'', ispričala je Monija o svojim počecima, te je nadodala kako ju je ova vrsta glazbe oduvijek privlačila. Dok su mladi slušali popularnu glazbu, ona je obožavala opuštati se uz operne note.

''Moj uzor je oduvijek bio Pavarotti, on je svoju tehniku, po mom mišljenju, doveo do savršenstva, a trenutno se spremam u Zagreb na usavršavanje pjevanja kod mezzosopranistice Martine Gojčeta – Silić, koja je moj 'živući' uzor'', rekla je Monija.

Ova mlada solistica je mišljenja kako je kultura općenito zanemarena, pa tako i glazbena kultura, gdje previše prevladava populistička glazba, no još uvijek ima nade i glazbenika koji se trude.

''Glazbena kultura je dosta zanemarena, ljudi su u staroj Grčkoj morali poznavati barem jedan  instrument, kako bi čovjek stekao osnovnu kulturu, oni su to gledali sa etičkog stajališta, da glazba donosi dobro. Iako je stranjska glazba previše došla na naše prostore, ima još mladih glazbenika, i glazbenika srednjih godina koji se trude i rade, gledaju da kroz puno entuzijazma, nekada i na malo popularniji način prenesu mladima ovu vrstu glazbe, jer je klasična glazba jedina trajna glazba. Čak što više mislim da danas i nije toliko teško 'popularizirati' klasičnu glazbu, treba samo imati pravi način i pravi odabir'', rekla je Monija.

Kopirati
Drag cursor here to close