Mostar blues festival

Zasvirane prve note kojima je blues zapjevao u svakome

Lifestyle / Putujte s nama | 23. 07. 2011. u 23:37 S.S./A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranjem 9. Mostar Blues festivala započeli su 'dani' vrhunske zabave, te je dolina Neretve umjesto doline Missisipija na nekoliko dana postala prijestolnica bluesa.

Na samom početku prisutnima su se obratili predstavnici Pavarotti centra, Veleposlanstva SAD-a u BiH, te predstavnici NATO stožera u BiH. Inga Dragoje - Mikulić se obratila u ime Grada Mostara, te je festival proglasila otvorenim. Organizatori su istaknuli kako će nastojati slijedeće godine, na 10. obljetnicu, na Festival dovesti još jača imena, a želja je da ovaj blues festival bude jedan među najboljim u ovom dijelu Europe.

Nakon formalnog otvaranja festivala, CrossRoad band je zasvirao prve note, kojima je blues zapjevao u svakome. CrossRoad blues band je svojim živahnim i energičnim notama raspjevao i rasplesao publiku.

Uz mnoštvo dobrih, starih i poznatih blues pjesama CrossRoad je zabavljao publiku, a band je predstavio i tri vlastite pjesme na makedonskom jeziku, koje su svojim veselim ritmom ali i stihom rasplesale publiku.

Iako publika i nije bila mnogobrojna, nastup nositeljice večeri Ane Popović je uspio napraviti atmosferu milijunskog koncerta.

Galerija fotografija na linku

Nakon CrossRoada, nastup famozne pjevačice i gitaristice je malo kasnio, no s razlogom. Dolazak tik pred koncert (bez tonske probe) i brzinsko 'uštimavanje' je malo odužilo početak koncerta, no svaka minuta čekanja se isplatila.

Neuobičajeno i vrlo hladno vrijeme za ovo doba godine nije spriječilo publiku da sa strpljenjem sačeka koncert, a Ana Popović i njezin bend, ne da su oduševili nego su očarali publiku.

Koketiranje sa instrumentima i vidno uživanje u svakoj noti koja je odsvirana, definitivno stavlja Anu i njen bend među najbolje bluesere, bez kojih je nemoguće definirati svjetsku blues scenu.

U publici su se čuli uzvici "Ana ti nisi žensko", ali netko je očigledno zaboravio naočale ili živi u stereotipu da samo muškarci mogu dobro svirati električnu gitaru. Mostarci su se uvjerili da i žene mogu biti podjednako dobre, možda čak i bolje od pojedinih svjetskih gitarista.

Band u cijelosti je svojom živosti vladao binom i prenosio energiju na Mostar, čak je basista grupe progovorio na lokalnom jeziku te se djevojci iz prvog reda udvarao riječima "Ti imaš lijepe oči".

Publika je imala čast među prvima čuti dosta pjesama s novog albuma Unconditional koji izlazi 16. kolovoza ove godine.

Mostar treba biti ponosan što je blues festival predstavio jedan jako perspektivan i dobar makedonski bend, koji definitivno zna što je prava blues svirka. Ali Mostar mora biti još ponosniji što nas je jedna od najboljih gitaristica svijeta, te izvrsna pjevačica sa svojim bandom počastila izvanrednim nastupom, te je pokazala što je istinska ljubav prema ovoj vrsti glazbe.

Sutra na festivalu nastupaju Ivan Vragolović, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, sama imena već dosta govore o izvođačima, pa se i sutra očekuje dobra glazba i vrhunska zabava.

Kopirati
Drag cursor here to close