Seksualno ponašanje

Seks mijenja mozak - pogotovo muški

Lifestyle / Seksualnost | 12. 12. 2011. u 11:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gubljenje nevinosti je događaj koji mijenja život; a seks, navodno, utječe na sazrijevanje mozga, bar kada je riječ o muškarcima, prenose na B92 portalu.

Japanska studija koja je proučavala sićušne bodljice koje se pojavljuju između moždanih ćelija, otkrila je da su ih muški, nevini štakori imali daleko više od onih koji su bili seksualno iskusni.

To znači da bodljice postoje prije gubljenja nevinosti, a zatim se skupljaju ili potpuno nestaju. Ovo otkriće bi jednog dana moglo pomoći u stvaranju pilule za ljude, koja će povećati rast tih bodljica, a samim tim i libido.

„Studija nam je dala uvid u promjene strukture mozga i mogućnost da razumijemo seksualno ponašanje štakora, a možda i drugih sisavaca uključujući i ljude,“ rekao je jedan od istraživača.

Kada je njihova misija ispunjena, bodljice u mozgu postaju nepotrebne te se smanjuju ili nestaju.

Štoviše, mikroskopske bodlje mogu utjecati i na vrijeme kada će se muškarac prvi puta susresti sa seksom. Već je poznato da se nekoliko moždanih regija koje su povezane sa seksualnim ponašanjem, razlikuju po veličini među spolovima kao i između ljudi i životinja.

“Smanjenje bodlji može biti izazvano brojnim faktorima uključujući i hormonske promjene na koje utječe prisustvo žena,” stoji u priopćenju za medije.

Moždane bodlje mogu poslužiti i “u jednom pravcu”; kada biće nauči kako se pari – one postaju nepotrebne. Bodljice imaju ulogu i kod ženskih štakora.

Američki istraživači su pokazali kako davanje visokih doza hormona životinjama, povećava broj bodlji u mozgu i one su tad raspoloženije za seks.

U budućnosti će možda biti moguće napraviti pilulu koja će poticati rast ovih moždanih dijelova, ali bez utjecaja na razine hormona.

Kopirati
Drag cursor here to close