Loš dan za muškarce

Žene potvrdile: Veličina nam je bitna

Lifestyle / Seksualnost | 09. 04. 2013. u 07:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najčešćih seksističkih primjedbi kad su pitanju žene upravo je postala činjenicom.

Barem ako pitate istraživače vođene Brianom Mautzom koji su u časopisu Proceedings of the National Academy of Science ovog ponedjeljka objavili rezultate istraživanja čije će postavke uznemiriti mnoge muškarce. Naime, studija, koja je provedena na 105 mladih Australki, a koncentrirala se na to kako one rangiraju privlačnost kod muškaraca, pokazala je da veličina uistinu jest važna, prenosi Time.

Ženama koje su sudjelovale u istraživanju pokazivane su kompjuterski izmijenjene fotografije golih muškarca kojima su one ocjenom od 1 do 7 trebale odrediti ukupnu razinu seksualne privlačnosti. Ono što nije bilo iznenađujuće jest da one većinom široka ramena i uske bokove smatraju privlačnijima, ali otkriveno je i da je veličina penisa usko povezana s količinom privlačnosti.

"Pokazali smo da je veličina penisa ustvari važna na nekoj razini, ali i još važnije, u interakciji je s drugim predispozicijama", pojasnio je Mautz. Primjerice, veličina penisa imala je veći utjecaj na razinu privlačnosti prema modelima koji su visoki, s obzirom na to da su proporcije nešto što je očito ipak bitnije ženama.

Iz tog je razloga zaključeno da postoji velika mogućnost da je ipak visina, a ne veličina penisa, najvažnija stvar koja se procjenjuje pri privlačnosti. Niži muškarci s većim penisima bili su bolje rangirani od onih s manjim, ali na ukupnoj su ljestvici ipak bili niže pozicionirani od onih visokih: "Pomislili biste da će veliki penis biti od 'pomoći' nižim muškarcima. Uistinu, ona i povećava privlačnost, ali oni su još uvijek niže na ljestvici ukupnih rezultata", pojasnio je.

Ukupno gledajući ovi rezultati ipak ne odaju površnost kao što bi se to možda na prvi pogled činilo. Naime, žene veličinu penisa (evolucijski gledano) percipiraju kao pokazatelj da će njihov muškarac biti sposoban razmnožavati se i "proizvesti" zdravu djecu. Naravno, ova je postavka imala više smisla prije nego što su ljudi počeli nositi odjeću, ali pomaže objasniti zašto su se penisi muškaraca razvili više nego oni drugih primata.

I dok je veličina važna, studija ipak nije pokazala da je ona jedina bitna: naime, ne treba zaboraviti da u istraživanje nisu uključeni faktori kao što su socijalni status, količina imovine ili druge karakteristike vidljive u socijalnoj interakciji.

Kopirati
Drag cursor here to close