Spriječite simptome

10 koraka za intimno zdravlje tijekom ljeta

Spriječite neugodne simptome na vrijeme prateći ove savjete,
Lifestyle / Zdravlje | 23. 06. 2024. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja koji mogu pogodovati razvoju gljivičnih infekcija i iritacija na tom području.

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja koji mogu pogodovati razvoju gljivičnih infekcija i iritacija na tom području.

Spriječite neugodne simptome na vrijeme prateći ove savjete, piše She.hr.

Dr. Jadranka Belan Žuklić, specijalistica ginekologije iz Poliklinike Gynexperta savjetuje:

  • Nosite laganu, prozračnu odjeću od prirodnih materijala (lan, pamuk), razmislite o spavanju bez donjeg rublja.
  • Nakon kupanja obucite suhi kupaći kostim.
  • Šetnja je bolja opcija od dugotrajnog sjedenja uz slatke napitke ili sladoled. Kod dugotrajnog sjedenja raste temperatura i vlažnost u području stidnice i rodnice uz dodatni unos šećera pogoduje gljivičnim infekcijama
  • Češće se tuširajte čistom vodom ili blagim sapunom za intimnu higijenu – toplina i vlaga pogoduju umnažanju bakterija na pregibima kože što uzrokuje neugodan miris
  • Primjena vaginalnih tuševa radi „osjećaja svježine“ se ne preporučuje. Ispire se normalna vaginalna flora što omogućava porast patogenih bakterija i pojačani vaginalni iscjedak.
  • Razmislite o korištenju hormonske kontracepcije. Zaštita od neplanirane trudnoće – uz ljetnu opuštenost i pokoji koktel lakše se upušta u slobodnije spolno ponašanje. Hormonska kontracepcija smanjuje vlaženje rodnice i stidnice sredinom ciklusa, nema periovulacijskog skoka estrogena koji potiče stvaranje vodenaste sluzi. Može se odgoditi menstruacija ako ju očekujete u vrijeme planiranog putovanja
  • U ženskoj torbici uvijek treba biti mjesta za kondom. Ako partner nije spreman, vi uvijek budite spremni za zaštitu kondomom – štiti od neplanirane trudnoće, ali i od spolno prenosivih infekcija – klamidija, herpes, HPV, hepatitis B, HIV…
  • Što se tiče menstruacije tijekom ljeta, češće mijenjajte higijenske uloške. Ako ste se kupali s tamponom, odmah ga zamijenite. Primjena menstrualne čašice može biti bolja opcija – nema dodatnog znojenja i iritacije, a možete se i kupati.
  • Depilaciju intimne regije obavite 1-2 dana prije odlaska na bazen ili plažu – koža je nadražena pa klorirana voda u bazenu ili morska voda mogu uzrokovati dodatnu iritaciju, zbog sitnih ozljeda sklonija je infekcijama.
  • Korisno je sa sobom ponijeti kremu na bazi cink-oksida kojom možete tretirati npr. iritaciju kože na preponama, te vaginalete sa mliječnom kiselinom za ublažavanjevaginalne iritacije, ženama u postmenopauzi mogu koristiti i vaginalete na bazi hijaluronske kiseline.
Kopirati
Drag cursor here to close