"Pržači" kilograma

10 namirnica koje prže kilograme

Lifestyle / Zdravlje | 30. 05. 2011. u 16:55

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi ste se što bolje spremili za ljeto i bili siti i spremni za tjelovježbu te prije svega za mršavljenje vaša reducirana prehrana tijelu mora omogućiti dovoljno tekućine, vlakana, ali i 'dobrih' masnoća. Stoga je svakako obogatite sa sljedećih 10 namirnica spremnih da vam bez rezerve pomognu u prženju suvišnih masnih naslaga.

1. Limun

Ovaj je agrum jedna od namirnica koja pomaže tijelu da se riješi toksina. Kako se organizam od štetnih tvari štiti 'ovojnicom' od masnoće i vode, njihovim gubitkom prilikom mršavljenja potreban je 'vodič' koji će ubrzati izlazak štetnih tvari iz tijela.

Nekoliko kapi limuna možete nakapati u šalicu mlake vode koju ćete popiti natašte i tako ubrzati probavu. Odlično će poslužiti i kao začin za salatu ili u pripremi jela, a ako ste sigurno u njegov ekološki uzgoj bez pesticida korica limuna zamirisat će svaki kolač.

2. Celer

Sočne stabljike celera osim što su efektivan diuretik, žvakanje ove vretenaste biljke navodno troši više kalorija nego što ih ona sama sadrži. Ukusne su i sirove, pogotovo ukoliko su oplemenjene umakom. No, za vrijeme dijete pripazite na broj kalorija u njemu sadržane.

3. Avokado

Neka vas ne obeshrabri visoki udio masnoća u ovoj hranjivoj namirnici jer je riječ o 'dobrim' nezasićenim kiselinama te uopće ne sadrži kolesterol. U sebi krije 25 važnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, vitamin E i B, folnu kiselinu i brojne važne fitokemikalije zbog čega će nahraniti kosu, kožu i nokte, ali i pružiti hranu svim ostalim organima.Premda ima visoki udio masnoća, avokado ne sadrži kolesterol.

4. Čili papričice

Ljute čili papričice ubrzavaju metabolizam do 25 posto. Jednako su efektivne u svježem i mljevenom obliku kojim možete obogatiti gotovo svako jelo. Osim što je savršen sastojak za umake, uklopit će se uz juhe, mesnata jela i salate. Sve ih češće možemo okusiti i u desertima i tamnim čokoladama, idealnom slasticom za sve one koje uhvati kriza u periodu kalorijski reducirane prehrane.

5. Voda

Voda je ključna sastojak svake zdrave ishrane. Pokušajte dnevno unijeti dvije litre ovog dragocjenog napitka kojim ćete tijelo isprati od toksina i time mu omogućiti lakše funkcioniranje. Smanjuje dnevne glavobolje, poboljšava koncentraciju i olakšava probavu koja je, naravno, ključni faktor u zdravom gubljenju kilograma.

6. Zeleno lisnato povrće

Dok ste na dijeti možete uživati u neograničenim količinama špinata, kelja, rikule i ostalog zelenog lisnatog povrća. U njemu ne možete pretjerati, jer velika koncentracija željeza i kalcija u njima sadržane olakšavaju gubitak kilograma i jačaju organizam, a najbolje ih je konzumirati tek lagano termički obrađene.

7. Jaja

Jaja su se nepravedno zapostavljala u reduciranoj prehrani zbog isticanja njihove kalorijske vrijednosti. Ne preporučamo konzumiranje isključivo bjelanjka te pripravljanje bijelih omleta, jer osim što se na taj način baca hrana lišavate se dijela jajeta bogatog luteinom i zeaksantinom bitnima za zdravlje očiju. U kombinaciji za ekstra zdravom šparogom ili lososom postaje ukusna proteinska delicija.

8. Zob

Hranjivi doručak koji će u sebi sadržavati zobenu kašu izaziva sporijelučenje inzulina i ubrzava metabolizam za deset posto sprečavajući pri tome energetske krize koje nastaju nakon primjerice nakon unosa šećera. Zob sadrži topiva vlakna i snižava razinu kolesterola u krvi.

9. Losos

Omega 3 kiseline u lososu pomoći će smanjiti razinu leptina, što znači veću potrošnju kalorija. Njegova će vas hranjivost dugo držati sitom, a spravljen u pećnici obložen folijom i začinskim travama bit će božanstvenog okusa i bez dodatnih kalorija iz umaka ili ulja potrebnog za pečenje na tavi.

10. San

Ovo nije namirnica koje ćete propirjati ili jesti nezačinjenu, ali je svakako sastojak koji će pomoći da ne posežete za nepotrebni obrocima. Upravo umor ljudi često miješaju s glađu, te umjesto da pod svaku cijenu osiguraju zdravi san posežu za hranom. Stoga, lavandu pored jastuka za opuštanje i krenite u najjednostavnije topljenje kilograma s glavom na mekanom jastuku.

Kopirati
Drag cursor here to close