Kongres kardiologa

300 stručnjaka u Trebinju

Kongres je otvorio Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2018. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je otvoren prvi Međunarodni kongres kardiologa, na kojem će u sljedeća dva dana biti riječi o prevenciji infarkta miokarda i moždanog udara, te nizu drugih stručnih pitanja iz oblasti zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

Organizator kongresa, koji je okupio više od 300 eminentnih kardiologa iz regije i Europe, je Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara - HISPA BiH, objavila je Srna.

Kongres je otvorio Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, koji je ukazao da je u Srbiji i drugim zemljama regije svaka druga smrt upravo posljedica bolesti srca i krvnih sudova.

"U Srbiji u jednom satu umire šest ljudi od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti, a svaki osmi je u punom životnom i stvaralačkom dobu, između 24 i 64 godine života", upozorio je Bojić.

Predsjednik HISPA BiH Radoslav Nikolić rekao je da je 13 HISPA centara formirano na području BiH u kojima je već pregledano nekoliko tisuća pacijenata.

U ime grada domaćina kongresa gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je učesnicima što su boravak u Trebinju iskoristili da organiziraju besplatne preglede pacijenata, koji su na dijagnostiku i liječenje čekali i po nekoliko mjeseci.

Istaknuo je kako moraju pronaći mehanizmi dodatnih stimulacija kako bi se zaustavio nepovoljan trend odlaska stručnog medicinskog kadra.

"U tom smislu smatram da je veoma važno naći načina da se liječnici zadrže ovdje, da nam pamet i novac ne odlazi u tuđe zemlje i gradove već da ostaju na našim prostorima", rekao je Petrović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close