Poznato?

6 razloga zašto se budite umorni nakon 8 sati sna

Spavali ste 8 sati no opet ste se probudili umorni. Poznato?
Lifestyle / Zdravlje | 15. 07. 2024. u 11:26 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku otkrivamo što stoji iza ovog stanja i što možete učiniti  da se probudite osvježeni i spremni uhvatiti se u koštac s danom koji je pred vama, prenosi Calm

1. Možda imate poremećaj spavanja

Čak i ako ne patite od nesanice, poremećaji spavanja mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna. Problemi poput apneje za vrijeme spavanja prekidaju vaš ciklus spavanja, sprječavaju vas da obnovite san i dovode do jutarnjeg umora, također poznatog kao inercija spavanja.

Što možete učiniti? Posavjetujte se sa zdravstvenim radnikom ako sumnjate da imate poremećaj spavanja kao što je apneja za vrijeme spavanja.

2. Možda se nosite sa stresom i tjeskobom

Stres i tjeskoba vas mogu spriječiti da zaspite jer vam zaokupljaju um. Ako petite od ovih stanja, osim dnevne anksioznosti, mogli biste osjećati i onu noćnu koja može negativno utjecati na vaš san. 

Što možete učiniti? Vježbajte tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili nježna joga prije spavanja kako biste lakše upravljali stresom i tjeskobom koji bi mogli utjecati na kvalitetu vašeg sna.

3. Vaš raspored spavanja može biti nedosljedan

Nedosljedan raspored spavanja može zbuniti vaš unutarnji sat, zbog čega je teško probuditi se svježi. Formiranje rutine spavanja, ako je moguće, jedan je od najboljih načina da osigurate da se noću dovoljno odmorite i da imate kvalitetan san.

Što možete učiniti? Razvijte raspored spavanja na temelju svojih jedinstvenih potreba. Održavajte raspored odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Ova dosljednost može pomoći u reguliranju vašeg unutarnjeg sata.

4. Proveli ste previše vremena ispred ekrana 

Plavo svjetlo s ekrana može potisnuti hormone sna, što otežava spavanje. Naši telefoni također predstavljaju veliku smetnju. Unošenje telefona u spavaću sobu i pregledavanje društvenih mreža prije spavanja smanjuje vjerojatnost da ćete se probuditi odmorni.

Što možete učiniti? Izbjegavajte ekrane barem jedan sat prije spavanja. Umjesto toga, pokušajte čitati knjigu ili se lagano rastezati.

5. Vaše okruženje nije podobno za spavanje

Bučno ili neugodno okruženje za spavanje može vas spriječiti da postignete duboki san, što može uzrokovati jutarnji umor. Ovo se također može dogoditi ako spavate s partnerom, djecom ili kućnim ljubimcima.

Što možete učiniti? Stvorite pogodno okruženje za spavanje. Pobrinite se da vaša spavaća soba bude mračna, tiha i hladna. Investirajte u udoban madrac i jastuke kako biste poboljšali udobnost spavanja. Također možete koristiti ambijentalne zvukove poput zelene buke kako biste prikrili potencijalne smetnje.

6. Vaša prehrana i način života igraju ulogu

Kofein ili teški obroci prije spavanja mogu poremetiti san, zbog čega se ujutro osjećate manje odmorno. Konzumacija šećera i alkohola prije spavanje također može poremetiti kvalitetu sna.

Što možete učiniti? Smanjite stimulanse i odaberite hranjivu hranu i piće. Izbjegavajte kofein, bogatu hranu, šećer i alkohol prije spavanja i bavite se redovitom tjelesnom aktivnošću kako biste poboljšali san.

 

Kopirati
Drag cursor here to close