Veze

8 načina na koje vaš um može pomoći vašem tijelu

Povezanost uma i tijela način je na koji vaše mentalno i fizičko zdravlje međusobno djeluju.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 08. 2024. u 12:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da su odvojeni problemi, svaki može utjecati na drugi, prenosi Webmd. Tjelesna bolest može povećati vaše šanse za razvoj tjeskobe, depresije i drugih problema s mentalnim zdravljem.

Suprotno tome, depresija, tjeskoba i nekontrolirani stres mogu oslabiti vaš imunološki sustav i uzrokovati fizičke simptome. U nastavku donosimo više detalja o tome kako vaš um može pomoći vašem tijelu. 

1. Smanjite bol

Meditacija može izazvati oslobađanje endorfina u mozgu, što može pomoći u smanjenju boli. Usredotočenost na nešto mirno i tiho također može pomoći smanjiti upalu i skrenuti fokus s boli.

2. Poboljšajte san

Učenje tehnika svjesnosti na duboko disanje i prisutnost sadašnjeg trenutka može vam pomoći da bolje spavate. Ove tehnike vam pomažu da se otrgnete od misli koje izazivaju tjeskobu i pokreću opuštajući odgovor vašeg tijela kako biste mogli brže zaspati.

3. Snizite krvni tlak

Prakticiranje meditacije može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Čini se da je ovaj učinak izazvan proizvodnjom dušikovog oksida, koji pomaže opuštanju i širenju krvnih žila. Redovita meditacija može pomoći vašem tijelu da proizvodi više dušikovog oksida.

4. Osnažite svoj imunitet

Iskorištavanje snage vašeg uma može vam pomoći da ostanete zdraviji, pokrećući odgovor vašeg imunološkog sustava. Meditativne prakse i duboko disanje aktiviraju vaš parasimpatički živčani sustav, koji pomaže u kontroli upale u vašem tijelu kako biste se mogli učinkovitije boriti protiv bolesti.

5. Smanjite anksioznost

Vaš um vam može pomoći da prevladate tjeskobu i druge povezane probleme poput fobija i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Meditacija stvara duboko stanje opuštenosti, pomaže vam da se usredotočite i eliminira misli koje vam uzrokuju stres. Rezultirajući osjećaj smirenosti smanjuje vašu tjeskobu i potiče mentalno i fizičko blagostanje.

6. Povećajte energiju

Opuštanje i druge pozitivne tehnike mogu pomoći u ublažavanju učinaka stresa, uključujući osjećaje umora i bezvoljnosti. Opuštanje usporava otkucaje srca i poboljšava kvalitetu sna, što vam može pomoći da se probudite svježi i energični.

7. Snizite šećer u krvi

Bilo koja vrsta stresa povećava razinu šećera u krvi. Meditacija i druge tehnike opuštanja pomažu suzbiti ovaj učinak tako da se vaš šećer u krvi bolje kontrolira. Glazba, masaže, umjetnička terapija, joga i duboko disanje - sve su to metode opuštanja koje vam mogu dati ove prednosti.

8. Poboljšajte probavu

Reakcija na stres koči vašu probavu. Kada je vaše tijelo u stanju uznemirenosti, ono odvraća resurse od probave hrane jer se priprema za "borbu ili bijeg". Aktiviranje vašeg odgovora na opuštanje može pomoći kod probavnih poremećaja kao što su:

  • Refluks kiseline
  • Zatvor
  • Mučnina
  • Bolovi u trbuhu

 

Kopirati
Drag cursor here to close