Ali baš nikad!

8 stvari koje liječnici nikada ne bi učinili kad je vani vruće

Ljeto je neugodno vruće u većem dijelu zemlje, a u mnogim državama već su zabilježeni toplinski valovi.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 07. 2024. u 09:21 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U najmanju ruku, ovakva vrsta vremena čini gotovo nemogućim, održavanje događaja na otvorenom ili obavljanje rutinskih aktivnosti poput dnevnog trčanja, prenosi HuffPost.

U najgorim slučajevima, vruće vrijeme može biti smrtonosno, posebno za starije osobe koje su "sklonije bržoj dehidraciji na pretjeranoj vrućini", rekao je dr. John Schumann, izvršni medicinski direktor Oak Street Healtha sa sjedištem u Oklahomi.

No, postoji niz uvjeta povezanih s vrućinom koji mogu utjecati na svakoga, poput toplinskih grčeva, dehidracije i padanja u nesvijest zbog visokih temperatura. Drugi je toplinska iscrpljenost, koja uzrokuje "žeđ, umor - čak možete imati blage promjene u mentalnom statusu, poput male zbunjenosti", prema dr. Martinu Hueckeru, liječniku hitne pomoći u UofL Health u Louisvilleu, Kentucky.

"A onda kada dođete do toplotnog udara, doživjeti ćete najznačajniji, najteži oblik", dodao je Huecker. "Tamo počinjete vidjeti jasne promjene mentalnog statusa, a zatim se događa ono što nazivamo kardiovaskularnim kolapsom ili nestabilnošću. Vitalni znakovi se mijenjaju. Otkucaji srca i krvni tlak počinju se mijenjati."

U nastavku liječnici otkrivaju koje stvari nikada ne bi učinili kad je vani vruće.

1. Ne bi gledali samo temperaturu zraka

Kada su u gradu ekstremne temperature, nemojte misliti da one nisu bitne. Umjesto toga, trebali biste planirati i biti svjesni vremenske prognoze, rekao je Huecker.

"Možete pogledati UV indeks i toplinski indeks", primijetio je, govoreći o mjerama ultraljubičastog zračenja i temperaturi te vlažnosti.

Mnoge vremenske aplikacije dat će vam temperaturu "stvarnog osjećaja", koja može biti viša ili niža od temperature zraka zbog sunca, vlage ili vjetra. Kada shvatite kakvi vas vremenski uvjeti očekuju, možete pravilno planirati zaštitu od vrućine.

2. Ne bi si dopustili da budu žedni

"Ako dođete do točke kada ste stvarno žedni, već ste dehidrirali" rekao je Schumann. "Trebali biste biti dovoljno hidratizirani da ne budete žedni."

Kad provodite vrijeme vani po vrlo vrućem danu, važno je uz sebe imati vodu ili piće na bazi vode, rekao je Schumann. Ali to nije jedino što bi vašem tijelu moglo trebati.

"Ako se puno znojite, gubite više od vode", rekao je Huecker. "Gubite natrij, kalij, klorid, magnezij. Kada nadopunjavate tekućinu, želite nadopuniti više od same vode; želite vašem tijelu dodati elektrolite."

Puno elektrolita možete dobiti hranom, rekao je Huecker, pa možda nećete trebati sportska pića ili druge proizvode s elektrolitima.

Ali "ako ste vani u šetnji ili vježbate, obavezno ponesite piće kojim ćete vratiti elektrolite koje izgubite znojenjem." rekao je Huecker.

 Ako želite sami pripremiti piće puno elektrolita, ubacite malo šećera ili meda s malo morske soli [u vodu] — to ima dobru količinu natrijevog klorida i neke druge elektrolite", istaknuo je Huecker. 

3. Ne bi koristili alkohol da utaže žeđ

Možda je uobičajeno otvoriti hladno pivo na ljetnom roštilju ili napraviti smrznuti koktel na sunčanom danu, ali Schumann je rekao da treba biti oprezan s konzumiranjem alkohola kada je vani vruće.

"Umjerenost treba biti ključ. Ako ste netko tko voli piti, to može biti osvježenje. Ali kad je vani ovako vruće... alkohol će vas dehidrirati brže nego što bi to učinio inače", rekao je Schumann. "Pokušavajte izbjegavati alkoholna pića, te konzumirajte nešto što će vas održavati hidriranim."

Također, važno je potražiti hladovinu ili ostati unutra tijekom vrućih dana, osobito u doba dana kada su temperature najviše.

4. Ne bi ostali vani u najtoplije doba dana

"Trebali bi izbjeći najtopliji dio dana", naglasio je Huecker, dodajući da temperature obično dosegnu vrhunac od "podne do 15 ili 16 sati".

Pokušajte ostaviti rad u dvorištu ili druge poslove na otvorenom za hladniji dio dana — na primjer ujutro ili navečer dok sunce zalazi.

5. Ne bi ostali na suncu bez pauze

Ako morate biti vani - recimo, zbog posla ili događaja na otvorenom - važno je uzeti pauze od sunca kada je to moguće.

"Bježanje sa sunca u hladovinu, ili u zatvorene prostore ili prostore u kojim su klima uređaji", ključno je za prevenciju bolesti povezanih s vrućinom, rekao je Schumann, dodajući da on osobno nastoji biti u hladu kad god je to moguće.

6. Ne bi zaboravili brigu o kukcima i nametnicima

Morate imati na umu više stvari od zaštite od sunca. Ako sudjelujete u aktivnostima na otvorenom poput planinarenja, trebali biste također biti oprezni zbog bolesti koje prenose krpelji, rekao je Schumann.

Isto vrijedi i za komarce. Mnogi ljudi idu na kupanje tijekom vrućih dana, ali se insekti često zadržavaju oko vodenih površina.

Schumann potiče svoje pacijente da koriste permetrin ili druga sredstva protiv krpelja na svojoj odjeći i sprejeve protiv insekata kako bi otjerali komarce.

7. Ne bi preskočili kremu za sunčanje

Uvijek biste trebali nositi kremu za sunčanje kako biste se zaštitili od štetnih zraka, ali to je posebno važno za jako sunčanih dana. Kada je vani vruće, Schumann je rekao da nosi kremu za sunčanje i šešir kako bi izbjegao opekline.

"Potražite proizvode s oznakom "široki spektar" kako biste osigurali zaštitu od UVB i UVA zraka i sa SPF (faktorom zaštite od sunca) od najmanje 30," Dr. Kevin Boyd, dermatolog u Mayo Clinic Health System u La Crosseu, Wisconsin, prethodno je rekao HuffPost.

8. Ne bi zanemarili kako određeni lijekovi reagiraju na toplinu i sunce

Prema farmaceutu Michaelu Schuhu, postoje četiri kategorije relativno uobičajenih lijekova koji mogu utjecati na vašu toleranciju na vrućinu: antidepresivi, antihistaminici, lijekovi za krvni tlak i antipsihotici. 

"To su glavni lijekovi koji bi mogli izazvati intoleranciju na toplinu", rekao je Schuh, koji radi na klinici Mayo na Floridi. 

Oni mogu utjecati na regulaciju topline vašeg mozga i na to koliko se znojite, izlažući vas većem riziku od dehidracije te toplinskog udara.  

"Postoji mnogo lijekova koji će učiniti ljude osjetljivijima na sunce, te zbog kojih će lakše izgorjeti", primijetio je Schuh. "Neki antibiotici mogu učiniti ljude osjetljivijima na sunce, gdje će lakše izgorjeti, možda čak dobiti i osip.... Neki diuretici će također to učiniti kao i protuupalni lijekovi ― poput ibuprofena." 

Budite svjesni svih lijekova koji mogu spriječiti vaše tijelo u regulaciji temperature ili vas izložiti opasnosti od opeklina. Možete pogledati na internetu da vidite odnosi li se to na vaše lijekove ili možete razgovarati s farmaceutom ili liječnikom, rekao je Schuh. 

I dok je važno znati moguće učinke opasno visokih temperatura, to ne znači da morate ostati unutra cijelo ljeto. 

"Potaknuo bih ljude da se ne boje u potpunosti vrućine i da joj se malo izlože", rekao je Huecker. "Saune i druga okruženja povezana s vrućinom imaju mnogo zdravstvenih dobrobiti, pa ih ne bih izbjegavao pod svaku cijenu. Samo bih bio pametan u vezi toga."



Kopirati
Drag cursor here to close