Nuspojave

AstraZeneca povlači svoje cjepivo protiv Covida

Zahtjev za povlačenje cjepiva podnesen je 5. ožujka i u utorak je stupio na snagu.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 05. 2024. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je da povlači svoje cjepivo protiv Covida-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ovo cjepivo može izazvati retke i opasne nuspojave.

Cjepivo se više ne može koristiti u Europskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet, prenosi Tanjug.

Tromboza

Zahtjev za povlačenje cjepiva podnesen je 5. ožujka i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave bit će podnesene sljedećih mjeseci u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile cjepivo, poznatu kao Vaxzevria.

AstraZeneca je priopćila da je cjepivo uklonjeno s tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirana cjepiva koje su efikasne protiv novih sojeva Covida-19, objavio je britanski Telegraf.

Vaxzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.

AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnesenim Višem sudu u Londonu u veljači priznala da cjepivo ''može, u vrlo rijetkim slučajevima, da izazove TTS“.

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Niti se proizvodi niti isporučuje

AstraZenecu tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju cjepiva nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

''Razvili smo cjepiva za nove sojeve Covida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vaxzevria u Europi'', objavila je farmaceutska kompanija.

U priopćenju se također navodi da je kompanija ''ponosna'' na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije Covida-19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovim cjepivom spasila preko 6,5 milijuna života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close