Think Pink – Zajedno smo jedno

Bosna i Hercegovina obojena u ružičasto

U Sarajevu u ružičasto je obojena Akademiju likovnih umjetnosti.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 10. 2022. u 20:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u BiH u pink boju službeno je započet ''Listopad - mjesec borbe protiv karcinoma dojke''. Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu ''Think Pink – Zajedno smo jedno'' na ovaj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

U Sarajevu u ružičasto je obojena Akademiju likovnih umjetnosti. 

Osvijetljena je Gradska uprava u Banja Luci, Mješovitu srednju školu Bugojno, fontana i most u Hadžićima, nacionalni spomenik kuća Nurije Pozderca i fontanu u Cazinu, most u Goraždu, Tvrđavu u Bosanskoj Krupi, mostove i fontanu u Zenici, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg. U ružičastoj boji večeras je i Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu.

Listopad je mjesec u tijeku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Kopirati
Drag cursor here to close