Besplatno

Budite i vi dio noći istraživača u Mostaru

Lifestyle / Zdravlje | 28. 09. 2017. u 05:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, održanoj povodom najzabavnije znanstvene manifestacije 'Europska noć istraživača 2017' u BiH, predstavljen je program manifestacije, te još jednom naglašen značaj partnerske suradnje na promociji i popularizaciji znanosti u Bosni i Hercegovini, te njene važnosti za razvoj cijelog društva.

"Znanost i istraživanja su osnova ekonomskog i poslovnog razvoja zemlje, a mogu značajno doprinijeti i procesu integracije u Europsku uniju. Jedna od prednosti je i kreiranje radnih mjesta, kroz razvoj istraživanja.

Zato Europska unija podržava Bosnu i Hercegovinu u izgradnji jakih ljudskih potencijala, naročito među studentima i poduzetnicima, te u promociji i učešću u programima Europske unije za istraživanja i njihovo financiranje", istanuo je tom prilikom Gianluca Vannini, vršitelj dužnosti šefa odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju, izaslanstvo EU u Bosni i Hercegovini.

U okviru 'Eurospke noći istraživača 2017.' u BiH i ove godine posjetiteljima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe. Organizatori pozivaju sve koji su u mogućnosti da im se pridruže 29. rujna 2017. od 17 sati u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Goraždu i Travniku.

Što se tiče Mostara, glavni program bit će održan u i oko Gimnazije. Program otvaranja je u 17 sati na Španjolskom trgu, a na tom prostoru posjetitelji će moći vidjeti i sudjelovati u veseloj matematici, raznim pokusima, prezentaciji zdravog načina života, prezentaciji znanstvenih radova i projekata.

Na igralištu iza Gimnazije bit će održano natjecanje sa vodenim raketama, zatim prezentacija inovacija i 3D printing, ZOO isložba, bit će organizirana arheologija za djecu, te izložba likovnih radova učenika osnovnih škola. Cjelokupan program trajat će do 20 sati, osim astro večeri koja će biti održana u Gimnaziji od 20:30 do 22 sata.

U Centru za tehničku kulturu bit će održana prezentacija Lego robota (17:30 do 18:30 sati), u gradskom parku Zrinjevac bit će upriličen CSI (18:30 do 19:30 sati), dok će na platou ispod Starog mosta (17 do 18 sati) biti upriličeni pokusi i ispitivanje kvalitete vode. U subotu u zgradi vlade FBiH od 11 sati bit će održana dodjela nagrada i diploma.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 europskih gradova, u kojima je preko milijun građana slavilo znanost u jednoj noći. Od 2014. godine 'Noć istraživača' je postala 'Europska noć istraživača' pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close