Edukativno predavanje u Mostaru

Razbijanje mitova o dojenju - Dijete ti je gladno, mlijeko ti nije kvalitetno, ima li tu išta?

I Mostar se priključio ovoj kampanji, a u ponedjeljak se održava kratko edukativno druženje, na kojem će stručnjaci odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 08. 2024. u 13:20 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S početkom kolovoza započinje i svjetski tjedan dojenja. Ovaj tjedan je globalno koordinirana manifestacija koja se održava u preko 120 država svake godine od 1. do 7. kolovoza u organizaciji Svjetskog saveza za dojenje (WABA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a Cilj ovog tjedna je promoviranje dojenja u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena.

I Mostar se priključio ovoj kampanji, a u ponedjeljak se održava kratko edukativno druženje, na kojem će stručnjaci odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju.

Povodom toga napravili smo kratki razgovor s doktoricom Tanjom Krešić, koja je uz savjetnicu za dojenje Rusmiru Arapović, organizatorica ovog događaja.

  / Najavni plakat

Oporavak porodilje ide brže s dojenjem

Spomenuli smo najčešće probleme na koje žena nailazi na početku svog puta dojenja, kao da majka nema dovoljno mlijeka, da mlijeko nije dovoljno kvalitetno....

''Dojenje je proces koji započinje još u trudnoći. Tijelo se hormonski priprema i za porod i dojenje koje slijedi, samo je vještina dojenja ono sto trebaju svladati i majka i beba. Upravo prvim kontaktom “kože na kožu” poslije poroda i stavljanjem djeteta na dojku počinje prvi “trening” dojenja'', kaže dr. Krešić.

Nakon uspješnog prihvaćanja dojke dijete će dobiti svoje prvo cjepivo spremljeno u kolostrumu, a majka će se osjećati zadovoljnijom.

''Oporavak rodilje ide brže ako se dojenje rano uspostavi tako da ti prvi pokušaji dojenja preduvjet su za uspješno kasnije dojenje, zdravu bebu i zdraviju majku'', navodi.

Većinu žena često muči, što okolina kaže, jer svatko dijeli savjete iz svog iskustva, no po mišljenju doktorice Krešić, to što okolina kaže može biti kontraproduktivno.

Krivi stavovi - prepreka uspješnom dojenju

''Upravo nam krivi savjeti i uniforman stav prema dojenju od strane naših najbližih zna biti velika prepreka ka uspješnom dojenju. Ne postoji slabo, nekvalitetno majčino mlijeko i ono je prirodno formulirano tako da zadovolji sve nutritivne potrebe. Mlijeka će se proizvesti koliko bebi bude potrebno. Sto dijete bude češće na dojci to će proizvodnja biti veća'', kaže Dr. Krešić.

Dodavanje preparata za nadohranjivanje, kaže, treba ostaviti za posebne situacije, nikako za rjesavanje uplakanog djeteta.

''Siguran podatak da dijete uspješno doji je porast težine na redovnim vaganjima i mokre pelene'', ističe.

Unatoč napretku prehrambene industrije nijedna tvrtka nije uspjela proizvesti ništa slično majčinom mlijeku, kaže dr. Krešić, a kalorijske potrebe će se zadovoljiti zamjenskim mlijekom, ali imunološke nikako.

Majčino mlijeko ne može biti nekvalitetno

''Upravo zbog imunoloških razloga govorimo da ne postoji adekvatna zamjena za majčino mlijeko. Ono ne može biti nedovoljno niti nekvalitetno, samo zahtjeva strpljenje i trud'', navela je dr Krešić.

Dijete će, dodaje, tražiti češći boravak uz majku i češće podoje prilikom određenih situacija - bol, kolike, skokovi u razvoju, žeđ...

''Sve su to stanja kad majke u svom danu neće raditi ništa drugo nego dojiti. Ne može se dijete uobročiti! Ono doji kad želi i koliko god dugo želi. Nakon prvog mjeseca krene već uspostava ponude i potražnje pa je lakše s podojima, ali prvi mjesec života treba se pripremiti da će dijete biti skoro stalno na dojci. I to je u redu'', navodi dr. Krešić.

Učenje o dojenju i svladavanje prepreka

Upravo zbog niza zabluda i neistina oko dojenja kaže, organiziraju ovaj skup radi učenja o dojenju, svladavanju prepreka, razbijanja tabua, odbacivanja starih dogmi i da podrže svaku ženu koja želi dojiti.

''Na ovom događaju nećemo samo čuti struku, već razmijeniti osobna iskustva o najvećim problemima vezanih uz dojenje i što je to zbog čega se najviše odustaje. Svi ste dobrodošli 5.8. 2024. U 19.30h u dvoranu Princess hotela Mepas da zajedno podržimo naše mame i bebe u uspješnom dojenju'', kaže doktorica Krešić, pozivajući sve majke koje žele i mogu da dođu razmijeniti svoja iskustva.

Kopirati
Drag cursor here to close