Proslavili rođendan

Gdje ljubav ne prestaje: Dom "Marija – naša nada" obilježava 20 godina brige za djecu

Zahvaljujući podršci dobrih ljudi, Dom "Marija – naša nada" tu je i nakon 20 godina
Lifestyle / Zdravlje | 06. 09. 2024. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju Marija – naša nada iz Širokoga Brijega u četvrtak je u velikoj dvorani Zavoda svete obitelji u Širokom Brijegu proslavio 20 godina od osnutka.

Otvoren je 5. rujna 2004. godine kao plod suradnje Udruge ''Mir i dobro'' iz Italije, Fondacije ''Don Carlo Gnocchi'', Udruge ''Međunarodno Kumstvo Djetetu Herceg Bosne'' iz Širokog Brijega, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ''Nada'' iz Širokog Brijega i Općine Široki Brijeg uz podršku fra Joze Zovke kao idejnog začetnika.

Nazočnima su se obratili članovi Upravnog vijeća Doma, prikazan je i video prilog o 20 godina Doma, a nazočnima se video porukom obratio fra Jozo Zovko.

Dodijeljena su i posebna priznanja djelatnicima koji rade u Domu od prvoga dana te najistaknutijim donatorima. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Grga iz Posušja.

Posebna priznanja djelatnicima i donatorima

Nakon isteka zajamčenog financiranja od strane talijanske fondacije, Dom se u proteklih nekoliko godina borio s financijskim problemima. Najveće krize bile su 2015. i 2019. godine kada mu je prijetilo gašenje. No, u proteklih nekoliko godina stanje se stabiliziralo jer su financiranje ”pojačali” Vlada Županije Zapadnohercegovačke i Grad Široki Brijeg kao i gospodarstvenici te brojni pojedinci i udruge.

U proteklih nekoliko godina većina humanitarnih akcija i prikupljanje prihoda na raznim sportskim, kulturnim i zabavnim događajima u Širokom Brijegu bili su namijenjeni upravo Domu Marija – naša nada.

Nakon 20 godina možemo reći da smo stabilni zahvaljujući dobrim ljudima sa svih strana svijeta. Bilo je turbuletnih dana, ali sve smo to nekako pobijedili i nadam se da se više nećemo ni sresti s time, rekao je za portal Jabuka.tv ravnatelj Doma Mario Karačić.

U Domu trenutačno radi 28 djelatnika od kojih 23 radi s djecom dok preostalih pet spada pod administrativno osoblje.

Imamo 37 djece i mladih s teškoćama u razvoju na dnevnom boravku, oko 70 korisnika ambulatnog tretmana i oko 220 korisnika neurorazvojnih tretmana, priča nam Karačić.

Dom se širi sukladno potrebama zajednice, a uskoro planiraju pokrenuti poduzeće.

Jedna od ideja koju planiramo u skorije vrijeme je da našu radionicu prekvaliciramo u poduzeće koje bi zapošljavalo osobe s invaliditetom. To nam je primarni cilj, želja nam je da imamo cjelokupni proces gdje djeca već mogu doći s par mjeseci i ako bude potrebe biti tu čak i dok se radno osposobe, govori za portal Jabuka.tv ravnatelj Karačić.

Dom je otvoren je 5. rujna 2004. godine

Sugovornika smo pitali je li financijska pomoć od Županije, Grada i donatora dostatna za normalno funkcioniranje Doma.

Sve skupa je to trenutno dostatno. Nekako se to s godinama posložilo, da svi oni daju po jedan dio i u konačnici smo mi trenutno stabilni. Životni standard raste, a realno trebale bi raste i plaće, ali mi se prilagodimo onome što imamo. Bitno nam je da izbjegnemo financijske krize. Svima hvala na svemu što čine za Dom, svatko onoliko koliko može, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv ravnatelj Doma Marija – naša nada Mario Karačić.

Od osnutka do danas Dom pruža usluge korisnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke, a donedavno je bila i jedina ustanova ovog tipa na području županije.

Kopirati
Drag cursor here to close