KCUS

Glaukom je najvažnije na vrijeme prepoznati, dijagnosticirati i držati pod kontrolom

Lifestyle / Zdravlje | 10. 03. 2015. u 13:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se ove godine, šesti put zaredom, u obilježavanje Svjetskog tjedna glaukoma.

Preventivni pregledi besplatni su za stanovništvo. Doktorica Merita Lika - Pranjić iz Ureda za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je Feni da taj kratki pregled obuhvata mjerenje očnog tlaka i očnog živca nakon čega se, u slučaju potrebe, pacijenti upućuju na daljnje pretrage.

''Ovo će biti prilika prvenstveno za one koji se možda ne bi sjetili inače da urade takav pregled'' kazala je. Dodaje da je odziv stanovništva na preventivne preglede ranijih godina bio dobar i efikasan.

Glaukom je ozbiljno kronično progresivno oboljenje koje karakterizira povišeni očni tlak i oštećenje očnog živca. Višekratna mjerenja očnog tlaka i pregled oftalmologa otkrivaju tu bolest, a blagovremena terapija oboljenje drži pod kontrolom.

Ured za glaukom u okviru Klinike za očne bolesti KCUS-a ima oko 7.000 verificiranih glaukomskih pacijenata. U FBiH nema jedinstvene liste o broju oboljelih od glaukoma te je do podataka iz drugih kliničkih centara teže doći.

Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci kažu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i na vrijeme, kao i početi na vrijeme tretman.

Glaukom je poznat kao tihi kradljivac vida, a najčešći je kod osoba srednje životne dobi i starijih. Kao najčešći uzročnik tog oboljenja spominje se genetski faktor, visoka dioptrija, ali i dijabetes, kardiovaskularna oboljenja....

Pregledi stanovništva u okviru Svjetskog tjedna glaukoma najavljeni su za sutra od 11.00 sati u tržnom centru u Lozioničkoj 16 u Sarajevu, a tom aktivnošću želi se skrenuti pažnja građana na važnost preventivnih i redovnih kontrolnih pregleda na glaukom.

Kopirati
Drag cursor here to close