Društvena stigma

Hrvatska: Neplodnost raste kod muškaraca, a debljina sve češći uzrok kod oba spola

Omjer neplodnih muškaraca i žena podjednak je, ali sve je veći porast muške neplodnosti, dok je debljina sve češći uzrok neplodnosti kod oba spola.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2024. u 12:08 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je oko 100 000 neplodnih osoba, a godišnje u postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) ulazi manje od 10 000 parova, omjer neplodnih muškaraca i žena je podjednak, ali je sve veći porast muške neplodnosti, dok je debljina sve češći uzrok neplodnosti kod oba spola.

Omjer neplodnih muškaraca i žena podjednak je, ali sve je veći porast muške neplodnosti, dok je debljina sve češći uzrok neplodnosti kod oba spola.

Jedan od glavnih razloga nesrazmjera broja osoba suočenih s neplodnošću i onih koje se liječe je slaba informiranost o mogućnostima liječenja i pravima pacijenata te društvena stigma povezana s neplodnošću, izneseno je na Rodinoj konferenciji "Zajedno za plodnost".

Bojana Šantić iz udruge "Roda" naglasila je da je zahvaljujući MPO-u u Hrvatskoj do sada rođeno oko 40.000 djece, što znači da je ove školske godine u svakom razredu barem po jedno dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom (IVF).

Šantić je također istaknula da je pretilost jedan od češćih uzroka neplodnosti. Hrvatska prednjači u EU-u po broju osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih. Uz pretilost, okolišni faktori, odnosno endokrini disruptori iz raznih kemikalija i kozmetike, također pridonose neplodnosti.

Nina Gelo, voditeljica odjela za kliničku embriologiju KBC-a Zagreb, dodala je da plodnost žena znatno pada nakon 35. godine, a osobito nakon 42. godine. Zbog sve veće neplodnosti među muškarcima, Gelo je preporučila mladima da već s 18 godina naprave spermiogram.

U Hrvatskoj postoji 17 centara za liječenje neplodnosti, ali postotak uspješnosti MPO-a varira ovisno o dijelu zemlje. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb naglasila je da se parovi često prijavljuju na liječenje tek nakon četiri godine pokušaja, što nije pozitivno, prenosi HRT.

Gelo je istaknula znatan napredak u MPO-u u posljednjih 10 godina, uključujući kontrolu kvalitete i poboljšanje laboratorija, koji su sada na svjetskoj razini. Važno je da se majčinstvo ne odgađa jer nijedna metoda ne može izbrisati godine.

Pavičić Baldani je također naglasila važnost psihološke podrške tijekom postupka IVF-a, jer mnogi parovi odustaju nakon prvog pokušaja. Trenutačno je trend da u svim centrima za MPO postoji stručni tim psihologa.

Ana Majetić, koja je prošla 20 postupaka IVF-a prije nego što je rodila, istaknula je važnost psihološke potpore, koju su ona i njen partner osjetno trebali.

Šantić je naglasila da se Zakon o donaciji spolnih stanica ne provodi u praksi, što pacijente prisiljava da odlaze u inozemstvo. Također je napomenula da hrvatski zakon zabranjuje pristup MPO-u ženama bez partnera i osobama u istospolnim zajednicama, što utječe na broj rođene djece.

Kopirati
Drag cursor here to close