Danski recept za sreću?

Hygge – životni stil za sretne ljude

Jeste li već čuli za Hygge, lifestyle pravac i danski recept za sreću?
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2021. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li već čuli za Hygge, lifestyle pravac i danski recept za sreću? Najjednostavnije shvaćen kao kvaliteta komfora i ugodnog okruženja koje pruža osjećaj zadovoljstva, hygge je prema mišljenju većine Danaca glavni razlog što se u svijetu smatraju najsretnijim narodom.

Dobra vijest je da ne morate biti Danac da biste uživali u svim prednostima ovog koncepta. U osnovi, hygge je poseban doživljaj života, stanje uma kome možete pristupiti s bilo kojeg mjesta i na bilo koji način koji smatrate prikladnim – sve dok vam je udobno.

Otkrivamo vam što jeste a što nije hygge i kako da uvedete hygge principe u svoj svakodnevni život, već danas.

Foto: Pexels.com / Hygge, recept za sreću

Što je hygge?

Mnogi bi opisali hygge kao opušten način života. Hygge vas poziva da se ušuškate, da pronađete one male stvari koje vas čine zadovoljnim i sretnim u svakom trenutku. Ne morate nužno otkazati sve planove ili odložiti susrete, ali ako želite možete da provedete čitav kišovit dan u svojoj fotelji ili na kauču uz šalicu kafe, kakaa i knjigu.

Zapravo, postoji bezbroj načina da uvedete malo hyggea u svoj život, ali to zaista ovisi o tome što vam, kao pojedincu prija. Najlakše je za početak pronaći nekoliko slobodnih minuta u svakodnevnoj rutini i odrediti ih isključivo za opuštanje. Na primjer, možete postaviti alarm 10 minuta ranije tako da možete uživati u jutarnjoj kavi bez osjećaja žurbe. Ili, obrnuto, možete postaviti alarm 20 minuta kasnije ako je sve što želite samo malo više spavanja.

Neki osnovni hygge detalji u petak navečer mogli bi izgledati ovako: udobna pidžama i bademantil, mekane papuče, ćebe, nova knjiga ili nova TV serija, ovisno o tome što vas opušta, šalica čaja i aromatična svijeća. Udovoljite sebi: koristite omiljenu šalicu ili najmekši prekrivač, izaberite premium kvalitet i pamučni sastav ogrtača i pidžame i uživajte u mirnoj večeri.

Hygge ne mora nužno podrazumijevati samoću. U stvari, cijeli koncept se zasniva na tome da radite ono što vas čini zadovoljnim – sami ili u društvu. Napravite listu omiljenih stvari i aktivnosti koje će biti podsjetnik za hygge vikend: kava, kakao, repriza omiljene serije, pečenje kiflica ili pravljenje kolaža, mogućnosti su zaista beskrajne.

Što vam treba za hygge?

Ako želite da uvedete hygge u svoj život, pokušajte pronaći malo vremena svakog dana ove sedmice. Brzo ćete uvidjeti kako se mijenja vaš način razmišljanja. Imajte sve vrijeme na umu da poanta hyggea nije određena aktivnost ili posebno mekan proizvod koji morate kupiti. Hygge je način života koji daje prioritet malim trenucima kako biste bili sretni, usredotočeni i zadovoljni u svakodnevnom životu.

Ako pitate osobu iz Danske, vjerojatno će vam reći da su svijeće najvažniji dio stvaranja hygge atmosfere kod kuće. Isključite stropno svjetlo i zapalite svijeće za početak. Idealno bi bilo da imate kamin u dnevnom boravku – što može biti ugodnije od sklupčanja kraj vatre? No čak iako nemate kamin u klasičnom smislu u svom domu, to ne znači da ne možete uživati u hyggeu.

Naprotiv, šalica vrućeg kakaa ili omiljenog čaja može biti prvi korak ka zadovoljstvu. Ako prebacite mekano ćebe ili pleteni prekrivač preko nogu, umotate se i ušuškate to je već pun pogodak. Slične osjećaje izaziva i nošenje prevelikih džempera i vunenih čarapa, kao i mekanih ogrtača i pidžama. U stvari, sve dok je odjeća pletena, pamučna i prijatna nećete pogriješiti.

Na kraju, zasladite se domaćim slatkišima. Za stvaranje ugodnih hygge vibracija važni su ukusna hrana i napici. Umijesite slatke kiflice, kolače ili krofne koje ćete posuti prah šećerom ili preliti karamelom i tako ispunite čitav dom mirisima iz djetinjstva. Cimet, čokolada, vino – također dodajte ne popis hygge-hrane.

Mnogi bi rekli da su jesen i zima pravo vrijeme za hygge. Međutim, Danci prakticiraju ovaj koncept tijekom cijele godine. Jednostavno, hygge nema godišnje doba. Neke ideje za opuštene ljetne aktivnosti uključuju, na primjer, piknike u parku, zabave u dvorištu i filmske večeri na otvorenom.

Foto: Pexels.com / Hygge, recept za sreću

Što nije hygge?

Bilo ljeti ili zimi, postoje i one stvari koje definitivno nisu hygge. Ako želite da “programirate” svoj um tako da uživa u malim detaljima biće potrebno da se odreknete izvjesnih navika. U prvom redu tu je mobilni telefon. Hygge nije protiv modernih tehnologija, ali cjelodnevno skrolanje na društvenim mrežama nije jedna od onih stvari koje su uklapaju u koncept sreće i opuštanja.

Dok je gledanje televizije, naročito obiteljskih filmova sasvim u redu, “gubljenje vremena” na internetu ne donosi onaj željeni osjećaj zadovoljstva, smirenosti i uživanja u trenutku. Ključni dio hyggea jeste zajedništvo, stoga je gledanje filma ili igranje društvene igre s prijateljima ili obitelji uvijek ispred gledanja u telefon.

S mobilnim uređajima zaobiđite i stroga pravila. Promijenite svoj život tako što ćete u domu zadržati samo one stvari i aktivnosti koje izazivaju radost. Sve što vam smeta, uznemirava vas i remeti jednostavno izbacite van i prestanite da radite. Većina Danaca će vam reći da hygge nije nešto što se može kupiti. Dakle, umjesto kupovine novih stvari, treba da pronađete užitak u onom što već imate.

Hygge koncept služi tome da nas podsjeti kako je jednostavnost ključ komfora, da treba uživati u svakom trenutku i bez griže savjesti pojesti jedan kolač više. Umjesto da se žalite na kišu ili hladno vrijeme, već ovog tjedna započnite svoju hygge rutinu. Zapalite svijeće, napravite šalicu omiljenog čaja i započnite s čitanjem knjige koja vas mjesecima čeka na polici ili bojite bojanku. Ako ste više raspoloženi za društvo nego za mirno veče uz knjigu, pripremite jelo koje volite i pozovite prijatelje na večeru.

Bit će dovoljno da svakog dana uradite taj jedan mali korak, osvijestite trenutak i osjetite hygge da se radost i sreća usele u vaš dom.

Kopirati
Drag cursor here to close