Patio od raka usne šupljine

I slavni Sigmund Freud umro je od posljedica pušenja cigara

Freud je dugo vremena patio od raka usne šupljine, kojeg je dobio zbog pušenja cigara. Navodno je pušio dvadeset cigara na dan. Prošao je kroz više od trideset operacija u pokušajima da ga se spasi.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 09. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikimedia Commons / Sigmund Freud (Příbor (tada Freiberg), Češka, 6. svibnja 1856. - London, 23. rujna 1939.)

Na današnji dan prije 85 godina, 23. rujna 1939., umro je u londonskom egzilu Sigmund Freud. U Londonu je živio od 1938. godine, kad su nacisti došli na vlast u Austriji. Tada je morao pobjeći iz Beča u kojem je proveo većinu života.

Nacisti su bili protiv njega kao Židova, a i protiv njegovih pisanih djela, koja su davali spaljivati. Freud se u vezi s time našalio: "Kakav napredak smo ostvarili. U Srednjem vijeku bi spalili mene, a danas se zadovoljavaju spaljivanjem mojih knjiga."

Freud je dugo vremena patio od raka usne šupljine, kojeg je dobio zbog pušenja cigara. Navodno je pušio dvadeset cigara na dan. Prošao je kroz više od trideset operacija u pokušajima da ga se spasi. U rujnu 1939. stanje mu je bilo tako loše da je umro u komi izazvanoj morfijem.

Sigmund Freud rođen je u Příboru (tada Freiberg), Češka, 6. svibnja 1856. godine.

Freudov otac Jakob bio je duhovit i oštrouman trgovac vunom. Freudova majka Amalie bila je žena vedra duha, ujedno druga supruga svoga muža koja je uz to bila 20 godina mlađa od njega. U 21. godini rodila je svog prvog sina, njezinog dragog Sigmunda.

Sigmund je imao dva polubrata i šestoro mlađe braće i sestara. Kada je Freudu bilo četiri godine s roditeljima se seli u Beč jer očev posao trgovine vunom više nije bio isplativ. 

Video: PSYCHOTHERAPY - Sigmund Freud

Kao iznimno nadareno dijete maštao je o tome da postane general ili ministar, ali kako je bio Židov nije mu bilo dopušteno baviti se bilo kakvim zanimanjem osim medicinskog i pravnog.

To ga nije sprječavalo da nauči govoriti francuski, engleski, talijanski i španjolski jezik, te da se posveti proučavanju djela poznatih pisaca i filozofa posebice djela Nietzschea, Hegela, Shakespearea, Schopenhauera i Kanta.

Upisuje studij medicine na Bečkom sveučilištu. Tu će upoznati sestrinu prijateljicu Marthu Bernays s kojom će se kasnije oženiti. Godine 1877. promijenio je svoje ime Sigismund Schlomo Freud u Sigmund Freud.

O njegovoj mladosti malo se zna jer je u dva navrata uništavao spise na osnovu kojih bi se moglo doznati više.

Nakon završetka školovanja 1881. s 25 godina prihvaća radno mjesto u Institutu za cerebralnu anatomiju gdje radi istraživanja uspoređujući mozgove odraslih ljudi i fetusa.

Više o Signmundu Freudu OVDJE

 

Kopirati
Drag cursor here to close