Repriza?!

Italija uvela obavezno testiranje na COVID za putnike iz Kine

Svaki drugi putnik koji stiže na Aerodrom Malpensa u Milanu je pozitivan na COVID-19
Lifestyle / Zdravlje | 29. 12. 2022. u 09:44 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija je u srijedu postala prva zapadna država koja je uvela obavezno testiranje na koronavirus za putnike koji avionom dolaze iz Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova odluka je donesena nakon što je Kina odustala od politike nulte stope COVID-19 iako se veliki broj ljudi u toj azijskoj zemlji svakodnevno zarazi virusom.

Ministar zdravlja Orazio Schillaci rekao je da je "od suštinskog značaja osigurati nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa kako bi se zaštitilo talijansko stanovništvo".

Istaknuo je da će obavezno biti i dostavljanje negativnog testa.

Svaki drugi putnik koji stiže na Aerodrom Malpensa u Milanu je pozitivan na COVID-19, prema izvještajima novinske agencije ANSA.

Guido Berolaso, član Regionalnog vijeća za zdravstvo regije Lombardija, izjavio je da je 35 od 92 putnika u avionu iz Kine za Milano 26. prosinca bilo pozitivno, dok su 62 od 120 putnika na drugom letu također bili pozitivni na COVID-19.

Na aerodromima Malpensa u Milanu i Fiumicino u Rimu bit će ponovo postavljene kabine za testiranje za putnike iz Kine i druge koji imaju određene simptome.

Kina je nedavno objavila da će početi ublažavati mjere protiv pandemije, nakon tri godine izolacije, zatvorenih granica i obavezne karantene.

Japan zabilježio rekordnih 415 smrtnih slučajeva od COVID-a u jednom danu

Japan je u srijedu zabilježio 415 smrtnih slučajeva od COVID-19 unutar 24 sata, što je najveći broj ikada u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravlja, prenosi Reuters.

Ova zemlja je u srijedu zabilježila 216.219 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa, što je četiri posto više u odnosu na tjedan ranije, pokazuju podaci, približavajući se rekordnom nivou od oko 260.000 slučajeva dnevno u kolovozu ove godine. 

U posljednjih sedam dana, Japan je imao najveći broj potvrđenih infekcija COVID-a na svijetu i drugi je po broju smrtnih slučajeva nakon Sjedinjenih Država, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close