Colorado

Još jedna američka država ne financira obrezivanje

Lifestyle / Zdravlje | 26. 06. 2011. u 12:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakonodavci američke savezne države Colorado odlučili su isključiti obrezivanje novorođenih dječaka sa liste usluga koje financira državni sustav zdravstvene zaštite, Medicaid.

Sličnu odluku već je donijelo 17 drugih američkih država zbog nedostatka sredstava za zaštitu javnog zdravlja, podsjetila je američka novinska agencija Associated Press.

U priopćenju se ističe da se obustavljanje financiranja obrezivanja razmatra već nekoliko godina. Rastući budžetski deficit Colorada koji je prema procjenama početkom 2011. dostigao milijardu dolara, ubrzao je usvajanje takve odluke.

"Razmatramo svaku mogućnost za smanjenje troškova i pokušavamo utvrditi prioritete. Smatram da je 99 posto odluka o ukidanju besplatnog obrezivanja doneseno zbog ekonomskih razloga", pojasnio je član Ujedinjenog komiteta za proračun senator iz Republikanske stranke Kent Lambert.

Očekuje se kako će se izuzećem ove operacije iz sustava Medicaid, koje stupa na snagu 1. lipnja 2011. godine, uštedjeti 186.500 dolara godišnje u državi Colorado.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obrezivanje je jedan od najčešćih zahvata na novorođenim Amerikancima, kojem se podvrgava oko 75 posto dječaka u SAD-u, dok u ostatku svijeta ovaj pokazatelj ne prelazi 30 posto.

U ove podatke nisu uključena obrezivanja zbog religioznih uvjerenja.

Kopirati
Drag cursor here to close