Metabolizmu treba pomoći

Kada navršite 40 vrijede nova pravila, ne radite ove česte pogreške

Metabolizmu treba pomoći izbacivanjem praznih kalorija
Lifestyle / Zdravlje | 21. 07. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad pređemo 40. godinu nismo stari, no to je otprilike vrijeme kada je potrebno uvesti neke nove navike. Tako ćete očuvati zdravlje i ostati vitalni i u drugom dijelu života.

Promjene su očite jer prolazimo kroz hormonalne promjene, metabolizam se usporava, a mijenja se i način na koji tijelo proizvodi i troši energiju. Ako radite sve isto kao i do sada, rezultat može biti neočekivano nakupljanje masnih naslaga na području trbuha. Zato metabolizmu treba pomoći izbacivanjem praznih kalorija, piše Ordinacija.hr.

Smanjite unos kofeina i alkohola

Vjerojatno ste već čuli da biste trebali piti manje kave, ali upravo je sad vrijeme da to i napravite. Šalica kave na dan je dovoljna jer sve više od toga bit će previše kofeina, a to može uzrokovati nesanicu i nervozu.

Alkohol ne donosi nikakve prednosti, a može pogoršati sve već postojeće zdravstvene probleme. Također može biti izuzetno opasno ako dođe u interakciju s određenim lijekovima.

Radite vježbe snage

Mišići s godinama obično gube fleksibilnost, snagu i izdržljivost, što može imati veliki utjecaj na vašu stabilnost, ravnotežu i koordinaciju. Ne izbjegavajte vježbanje! Pogotovo koristan može biti trening snage.

Većina ljudi pogrešno misli da vježbanje i zdrav život uključuju kardio aktivnosti kao što su hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. No nakon 40., a pogotovo 50. godine, zapravo je najbolje što može učiniti za zdravlje treniranje snage i izgradnja mišićne mase.

Pravilno se hranite

Važno je doručkovati kako biste pokrenuli metabolizam. Također se savjetuje da jedete svaka 4 sata kako biste tijelu dali dovoljno energije, što može pomoći kod topljenja kalorija.

Antioksidansi iz voća i povrća, vlakna te omega-3 masne kiseline također sada igraju važnu ulogu.

Strukturne promjene u debelom crijevu povećavaju vjerojatnost zatvora kod starijih osoba. Nedovoljna tjelesna aktivnost, premalo vode i premalo vlakana također mogu dovesti do zatvora, objašnjava Klinika Mayo.

Pržena hrana, grickalice, ultraprecesuirana hrana… smanjite. Ili izbacite u potpunosti. Dokazano je da izaziva upale u organizmu i utječe na zdravlje mozga što može dovesti do demencije.

Socijalizirajte se

Društvena izolacija i osjećaj usamljenosti glavni su rizici razvoja depresije kod starijih osoba. Također mogu povećati rizik od razvoja demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Istraživanja čak pokazuje da socijalna izolacija povećava šanse od rane smrti.

Zato izađite, prošećite, nazovite prijatelje, obitelj, upišite se na neku aktivnost… Radite što vas veseli i ne dopustite da se s vremenom zatvorite u kuću.

Kopirati
Drag cursor here to close