Budite oprezni

Kako ukloniti bradavice metodom smrzavanja? Sve što trebate znati prije tretmana

Bradavice su dosadne izrasline na koži, kojima je potrebno posvetiti pažnju.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 05. 2024. u 12:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bradavice, one dosadne kožne izrasline mogu biti izvor smetnji i nelagode. Često se pojavljuju na rukama, nogama i drugim dijelovima tijela, čineći svakodnevni život neugodnim. Srećom, dostupne su brojne metode uklanjanja bradavica, a jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih pristupa je smrzavanje bradavica, prenosi Pucker Mob.

U ovom ćemo članku istražiti metodu uklanjanja bradavica smrzavanjem, njegovu učinkovitost i što očekivati tijekom i nakon tretmana.

Što su bradavice?

Prije nego što istražimo metodu smrzavanja, hajde da prvo saznamo što su bradavice. Bradavice su dobroćudne izrasline na koži uzrokovane HPV-om. Mogu se pojaviti kao male, mesnate izbočine ili grube, zrnate mrlje na koži. Iako su bradavice obično bezopasne, mogu biti neugodne, ružne i zarazne. Obične, plantarne i ravne bradavice su najčešće vrste.

Smrzavanje bradavica

Krioterapija je provjerena metoda za uklanjanje bradavica. Proces uključuje primjenu ekstremne hladnoće na bradavicu s pomoću tekućeg dušika ili drugog sredstva za zamrzavanje kao što je dimetil eter. Ovo djelovanje smrzavanja uzrokuje odumiranje stanica unutar bradavice, dopuštajući bradavici da na kraju otpadne s površine kože.

Proces krioterapije

Kad se odlučite za krioterapiju za uklanjanje bradavice, evo što možete očekivati:

Primjena

Sredstvo za zamrzavanje, obično tekući dušik ili dimetil eter, nanosi se izravno na bradavicu. To može uzrokovati peckanje koje obično traje nekoliko minuta.

Vrijeme zamrzavanja

Trajanje procesa zamrzavanja može biti dosta raznoliko. Točno vrijeme ovisi o veličini bradavice, mjestu i korištenom sredstvu za zamrzavanje.

Naknadno liječenje

Nakon smrzavanja, područje se može prekriti zavojem ili oblogom.

Što se događa nakon zamrzavanja bradavica?

Iako je krioterapija vrlo učinkovita metoda uklanjanja bradavica, važno je razumjeti što se događa nakon tretmana:

Stvaranje mjehura: na tretiranom mjestu često se stvara mjehurić. Ovo je uobičajena i očekivana reakcija na proces zamrzavanja. Može biti neugodno, ali obično nije bolno.

Otpadanje bradavica: Tjedan ili dva, mjehurić i bradavica će postupno otpasti dok se mrtvo tkivo bude ljuštilo.

Vrijeme zacjeljivanja: Vrijeme zacjeljivanja razlikuje se od osobe do osobe, ali je važno održavati tretirano područje čistim i suhim. Izbjegavanje bilo čega što može iritirati to područje je ključno.

Mogući ponovni tretman: Drugi tretman zamrzavanjem može biti potreban u nekim slučajevima, budući da se sve bradavice ne uklanjaju jednom seansom.

Kad potražiti stručnu pomoć?

Iako su dostupni proizvodi za zamrzavanje bez recepta, važno je potražiti stručnu liječničku pomoć za uklanjanje bradavica ako:

  • Bradavica se nalazi na vašem licu ili genitalijama
  • Bradavica uzrokuje bol ili krvarenje
  • Imate dijabetes ili lošu cirkulaciju
  • Kućni tretmani su neučinkoviti

Zaključak

Krioterapija je pouzdana i učinkovita metoda uklanjanja bradavica. Iako proces liječenja može izazvati privremenu nelagodu, rezultati su često vrijedni toga. Uz upute liječnika, možete se riješiti tih problematičnih bradavica i vratiti čistu, zdravu kožu.

Zapamtite, traženje stručne pomoći ključ je za učinkovito i sigurno uklanjanje ako imate posla s upornim ili zabrinjavajućim bradavicama.

Kopirati
Drag cursor here to close