Ako se odlučite za nju

Liposukcija: Sve što trebate znati o ovom zahvatu

Ovisno o vrsti operacije koju ste imali, možda nećete morati ostati u bolnici. Ali trebali biste očekivati ​​modrice, otekline i bolove barem nekoliko tjedana.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2024. u 11:21 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liposukcija je kozmetički zahvat kojim se uklanjaju masnoće kojih se ne možete riješiti dijetom i vježbanjem.

Plastični kirurg obično radi zahvat na bokovima, trbuhu, bedrima, stražnjici, leđima, rukama i ispod brade ili lica kako bi poboljšao njihov oblik. Ali liposukcija se također može učiniti s drugim plastičnim operacijama, uključujući zatezanje lica, smanjenje grudi i zatezanje trbuha, prenosi Webmd.

Jesam li dobar kandidat?

Htjet ćete imati realna očekivanja. Liposukcijom se nećete riješiti celulita, pa ako ste se nadali da ćete s operacije izaći bez njega, znajte da vam je to uzalud.

Liposukcija je kirurški zahvat, a s njim dolazi i rizik. Dakle, morate biti dobrog zdravlja prije nego što se odlučite za njega. To znači da morate barem:

Budite unutar 30 % vaše idealne težine

Trebate imati čvrstu, elastičnu kožu

Ne smijete pušiti

Liječnici ne preporučuju postupak ako imate zdravstvenih problema s krvotokom ili imate srčanu bolest, dijabetes ili slab imunološki sustav.

Što trebam znati unaprijed?

Prvi korak je konzultirati se sa svojim kirurgom. Razgovarajte o svojim ciljevima, mogućnostima, rizicima i koristima te troškovima. Postavite sva pitanja.

Ako se odlučite za liposukciju, vaš kirurg će vam dati upute kako se pripremiti za nju. To može uključivati ograničenja prehrane i alkohola.

Obavijestite svog kirurga o svim alergijama koje imate i svim lijekovima koje uzimate, uključujući lijekove bez recepta i biljne dodatke prehrani. Vjerojatno će vam preporučiti da prestanete uzimati određene lijekove, poput razrjeđivača krvi i određenih lijekova protiv bolova nekoliko tjedana prije operacije.

Što trebam očekivati?

Zahvat liposukcije se može obaviti u bolnici. Provjerite je li mjesto na kojem to radite akreditirano i poznato po svojim profesionalnim standardima, sigurnosti i dobrim rezultatima.

U nekim slučajevima možete ići kući na dan zahvata. Pobrinite se da vas netko poslije odveze. (Ako želite ukloniti puno masnog tkiva, operaciju biste trebali obaviti u bolnici, gdje biste mogli ostati preko noći).

Prije početka liposukcije, liječnik može označiti područja vašeg tijela koja će biti tretirana. Također mogu snimiti fotografije koje će kasnije koristiti za usporedbu stanja prije i poslije.

Zatim ćete dobiti opću anesteziju -- što znači da nećete biti budni tijekom postupka -- ili "lokalnu", što znači da ćete biti budni, ali nećete osjećati bol.

Vrste liposukcije

Postoji samo nekoliko različitih tehnika liposukcije. Ali ono što im je svima zajedničko je korištenje tanke cijevi, zvane kanila, spojene na vakuum za usisavanje masnoće iz vašeg tijela.

Tumescentna liposukcija je najčešća tehnika. Vaš kirurg ubrizgava sterilnu otopinu u područje s kojeg se masnoća želi ukloniti. Sastoji se od fiziološke otopine -- što je slana voda -- s lidokainom i epinefrinom. Otopina olakšava isisavanje masnoće uz manji gubitak krvi i bol.

Liposukcija potpomognuta ultrazvukom, ili UAL, koristi energiju zvučnih valova ispod vaše kože kako bi razbila stanične stijenke masnog tkiva. 

Liposukcija potpomognuta laserom koristi laser za stvaranje navale energije za rastvaranje masnoće.

Koliko dugo traje oporavak?

Ovisno o vrsti operacije koju ste imali, možda nećete morati ostati u bolnici. Ali trebali biste očekivati modrice, otekline i bolove barem nekoliko tjedana.

Vaš kirurg može zahtijevati da nosite kompresijsku odjeću 1 do 2 mjeseca nakon operacije kako biste kontrolirali oticanje.

Vjerojatno ćete također morati uzimati neke antibiotike kako biste spriječili infekciju. Većina ljudi može se vratiti na posao u roku od nekoliko dana i vratiti se normalnim aktivnostima u roku od 2 tjedna. Ali svaka je osoba drugačija.

Pitajte svog estetskog kirurga konkretna pitanja o tome kakav će biti vaš oporavak, uključujući:

  • Koje ću lijekove morati uzimati?
  • Hoću li nositi zavoje?
  • Hoću li imati šavove i kada će mi ih izvaditi?
  • Kada mogu ponovno vježbati?
  • Moram li se vratiti na naknadni pregled?
  • Koji su rizici?

Estetska kirurgija je još uvijek operacija, tako da postoje određeni rizici. Možete ih smanjiti tako da to učini samo posebno obučen estetski kirurg s certifikatom odbora.

Postoji nekoliko mogućih rizika izravno povezanih s liposukcijom koje ipak morate uzeti u obzir, uključujući:

Krvarenje

Komplikacije od anestezije

Šok (obično zbog nedovoljne količine tekućine tijekom operacije)

Nakupljanje tekućine (džepići tekućine koji se stvaraju ispod kože)

Infekcije (streptokoki, stafilokok)

Masna embolija (kada se sitni komadići masti odvoje i blokiraju protok krvi)

Opekline od instrumenata

Neravnomjerno uklanjanje masnoće

Reakcije na lidokain

Promjena osjeta kože; obamrlost

Oštećenje živaca, krvnih žila, mišića, pluća i trbušnih organa

Drugi rizik je krvni ugrušak u vašim dubokim venama. Ugrušci mogu biti vrlo opasni ako putuju u druge dijelove vašeg tijela, poput pluća.

Jesu li rezultati trajni?

Masne stanice se trajno uklanjaju tijekom liposukcije. Ali možete se vratiti na istu težinu, s novim masnim stanicama, koje obično odlaze u različita područja vašeg tijela.

Kako biste zadržali svoju novu formu nakon operacije, slijedite dijetu koja uključuje puno nemasnih proteina, voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih mliječnih proizvoda. I redovito vježbajte.

 

Kopirati
Drag cursor here to close