Što se događa?

Mostar: Nestašica nekih antibiotika, posebno u obliku sirupa za djecu

Trenutno fali nekih lijekova, antibiotika poput Zinata, posebno u obliku sirupa za djecu i tablete,
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2023. u 12:13 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskim ljekarnama zbog zastoja na tržištu trenutno je nestašica pojedinih antibiotika i lijekova prije svega, lijekova za krvni tlak i urinarne infekcije.

''Trenutno nam fali nekih lijekova, antibiotika poput Zinata, posebno u obliku sirupa za djecu i tablete, ali imamo u ponudi zamjenu za ovaj lijek. Jedno vrijeme nije bilo Klavocina i nedostajalo je i lijekova za tlak. Ne možemo reći da je baš nestašica, lijekova ima, ali ipak fale neki specifični lijekovi od određenih proizvođača'', kazali su za Bljesak.info iz jedne od mostarskih ljekarni.

Kako su kazali, nestašica jeste nekih lijekova ali kroz neko vrijeme ipak dođu, ili neka njihova zamjena. No nije im poznato koji je razlog trenutne nestašice pojedinih lijekova.

Regulativa o čistoći samoga

Da na bh. tržištu vlada nestašica pojedinih lijekova potvrdili su za Bljesak.info iz jedne farmaceutske tvrtke. Kako su nam rekli, radi se o redovnoj pojavi na tržištu i u farmaceutskoj industriji. Jedini problem je sada što se sada radi i o nestašici određenih antibiotika.  

''Europska unija je zadnjih godina donijela mnoštvo regulativa o čistoći samoga lijeka. Većina farmaceutskih tvrtki aktivnu supstancu za svoje lijekove nabavlja iz dvije tvornice u svijetu, iz u Indije ili Pakistana. Trenutno je problem što po tim novim standardima neke supstance, važne za proizvodnju određenih lijekova, iz tih tvornica dolaze nečiste. Europa ne pristaje na to i dolazi do ovoga što se trenutno događa'', kazali su.

Kako su istaknuli, većina lijekova u BiH je prijekom iz generičkih farmaceutskih kompanija, poput Plive, Krke, Belupa i slično koja slijede regulative EU.

Nedostatak pojedinih antibiotika na bh. tržištu potvrdili su ranije i iz Agencije za lijekove BiH ističući kako ipak u našoj zemlji još uvijek nije evidentirana nestašica lijekova.

Prati se nestašice lijekova

"Na teritoriji EU, prema informacijama kojima raspolažemo, nema analgoantipiretika i antibiotika, posebno u farmaceutskim oblicima koji su namijenjeni za pedijatrijsku populaciju, odnosno djecu. Međutim, naše tržište se opskrbljuje lijekovima domaćih proizvođača, ali i proizvođača iz država koje nisu članice EU", kazali su ranije naglasivši kako naše tržište nije ograničeno samo na proizvođače lijekova sa sjedištem u državama Europske unije.

Kako su naglasili, Agencija za lijekove prati nestašice lijekova i uglavnom, za sada nema prijavljenih ili evidentiranih ozbiljnijih problema s dostupnošću lijekova na našem tržištu.

Iz farmaceutske tvrtke za Bljesak su rekli kako će najvjerojatnije do kraja veljače doći do nabavke nekih lijekova koji su nedostajali i time će se opet stabilizirati stanje na tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close