Veliki čovjek

Mostar: Preminuo Mustafa Hadžiomerović

Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2021. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mustafa Hadžiomerović, dr.sci.med, internista – kardiolog, FESC, ESC van. profesor Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Medicinskom fakultetu i Zdravstvenom studiju Sveučilišta u Mostaru preminuo je u 76. godini.

   

Rođen je u Mostaru 1945. godine. Medicinski fakultet završio je 1972.g. u Sarajevu, a specijalizaciju iz Interne medicine položio 1981.g. u Sarajevu i od tada radio kao liječnik specijalista za interne bolesti, subspecijalista kardiolog na Internom odjeljenju RMC Dr Safet Mujić Mostar; poslije rata radio na Internoj klinici Kliničke bolnice u Mostaru kao voditelj Kardiologije obavljajući poslove kardiologa na odjeljenju, kardiološkoj ambulanti, u kabinetima za ergometriju i ehokardiografiju, vršio implantaciju pacemakera srca.

Godine 1991. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu obranio doktorsku disertaciju, a od 1988. godine od strane Republičkog komiteta za zdravstvo dobio počasno zvanje Primarijus.

Prvu implantaciju elektrostimulatora srca uradio u Mostaru u Kliničkoj bolnici 2002. godine i od tada je i voditelj tima za ugradnju pacemakera.

Na Europskom Kardiološkom kongresu u Berlinu ( SR Njemačka) 2003. primljen je za Fellows Europskog udruženja kardiologa i tako dobio najveće priznanje koje dodjeljuje svojim članovima Evropsko udruženje kardiologa (ESC) F.E.S.C. – Fellow of the European Society of Cardiology.

U Stockholmu 2005. dobiva titulu Europskog kardiologa. Za člana Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH) imenovan je 2006. godine.

Kao autor više od 170 stručnih radova učestvovao je na mnogim stručnim sastancima, simpozijima i kongresima počev od Mostara, Sarajeva, Tuzle, Zagreba, Beograda, Ljubljane, Splita, Beča, Münchena, Berlina, Hamburga, Štokholma, Helsinkija, Amsterdama, Barcelone, Lisabona, Pariza, Nice, Rima, Atene, Istanbula, Antalije, Buenos Airesa, Pekinga i Tunisa i drugih.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini cijelo vrijeme je proveo na radnom mjestu interniste – kardiologa Internog odjeljenja u Mostaru ne izostajući sa posla niti jedan dan, žrtvujući se za živote pacijenata i pružajući nesebični doprinos razvoju zdravstva i društva u cjelini, objavio je portal Mostarski.ba.

Pogreb će se održati u srijedu 28. srpnja u 17:00 sati na Gradskom groblju Sutina.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close