PARP

Na pragu revolucionarnog lijeka koji bi mogao pomoći u liječenju raka

Lifestyle / Zdravlje | 03. 07. 2011. u 07:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski istraživači tvrde da su na pragu revolucionarnog lijeka koji bi mogao da pomogne u liječenju raka. Ukoliko prođu treću fazu ispitivanja, odnosno testiranje na velikom broju pacijenata, za svega nekoliko mjeseci na svjetskom tržištu bi se mogli pojaviti novi lijekovi za sve tipove raka.

Ovo je rezultat višegodišnjeg rada britanskih istraživača, na ispitivanju djelovanja PARP inhibitora koji utječu na mehanizam kojim se ćelije raka oporavljaju od oštećenja.

PARP je enzim koji se prirodno nalazi u ćelijama, i on u određenim tipovima raka omogućava ''preživljavanje'' tumora, a inhibitori blokiraju ovaj enzim i smanjuju rast tumora.

Dr Siniša Radulović, direktor Naučnog sektora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, objašnjava:

''Ovi lijekovi će da poboljšaju djelovanje citostatika, a umor i mučnine koje su prateće neprijatne pojave u terapiji raka, bit će svedene na minimum''.

Zračenje i terapija citostaticima oštećuju ćelije DNK i ubijaju ćelije raka. One mogu da se oporave od oštećenja, samo ako u njima radi PARP enzim koji se, inače nalazi u svakoj ćeliji. PARP inhibitori blokiraju rad tog enzima, pa tako maligne ćelije ne mogu da se obnove i odumiru.

Prema dosadašnjim saznanjima, PARP blokatori bili bi posebno efikasni kod nasljednih oblika raka dojke, ali i u slučajevima raka jajnika, prostate i pankreasa. Pokazalo se da kod nasljednog raka dojke drastično smanjuje tumor kod čak 40 posto pacijentica koje su imale najagresivniju vrstu raka i gotovo nikakvu nadu za uspješno liječenje zbog mutacija na genu BRCA1 i BRCA2.

Otkriće znanstvenika iz Newcastlea dovelo bi do proizvodnje čitave obitelji novih lijekova koji dovode do smanjivanja mnogih tipova malignih tumora.

Dva, od ukupno osam lijekova, koji se ispituju, prošla su ispitivanja na manjem broju pacijenata i nalaze se u trećoj fazi. Očekuje se da će se za par mjeseci pojaviti najprije na tržištima Amerike, a nakon godinu dana i na našem tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close