Važno ih se pridržavati

Najbolji načini da zaštitite svoju kosu i vlasište od oštećenja od sunca

Do sada ste već naučili o važnosti zaštite kože od sunca.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 08. 2024. u 11:04 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez toga, podložni ste povećanom riziku od opeklina od sunca te vidljivog starenja, prenosi Women's Health. Iako nanosite zaštiti ni faktor na vaše tijelo, možda zaboravljate jedan dio koji je jako izložen suncu - vrh glave. 

"Koža na vašem tjemenu sklona je opeklinama od sunca baš kao i ostatak vašeg tijela i treba je tretirati s istim stupnjem zaštite", kaže dr. Irene Gladstein, osnivačica i medicinska direktorica ENHANCE Aesthetic Arts u New Yorku.

Ne samo da vas izlazak na sunce bez UV zaštite čini osjetljivima, također može dovesti i do gubitka kose, oksidacije i lomljenja. "Kosa bi vam mogla postati suha i lomljiva", kaže George Papanikolas, kolorist slavnih Matrixa. "Spaljivanje vlasišta također može uzrokovati oštećenje folikula i mogući gubitak kose."

Osim toga, savršena nijansa koju ste postigli u salonu mogla bi izgledati potpuno drugačije nakon dana provedenog na suncu. "Bojana kosa ima veću vjerojatnost da će izblijedjeti, jer su molekule boje osjetljivije i izlaganje suncu će uzrokovati njihovu oksidaciju", kaže Papanikolasa. 

Kako zaštititi kosu i vlasište od oštećenja od sunca?

Pirate se koji je najbolji način da očuvate netaknutu boju i zaštitite vlasište od opeklina? Sa šeširom, naravno. Ali svakako se odlučite za onaj koji nudi potpunu zaštitu.

Ako šešir baš i ne ide uz vašu odjeću ili planove za kupanje, sljedeća najbolja stvar je da nanesete kremu za sunčanje na izložene dijelove vlasišta, pa čak i kosu.

"Prekrijte sva izložena područja vlasišta, potražite SPF sa zaštitom širokog spektra i ponovno nanesite svakih sat ili dva, češće ako ste u vodi," kaže dr. Gladstein.

Ako namjeravate provoditi vrijeme uz bazen, trebali biste pripaziti i na klor. "Sunce, sol i klor česti su krivci kada je riječ o oštećenju kose" kaže dr. Gladstein. "Ne zaboravite isprati kosu čim završite s aktivnostima u vodi."

Nadamo se da ćete nakon ovih savjeta, kremu za sunčanje nanositi i na ponekad zanemarene dijelove tijela, poput vlasišta. 

Kopirati
Drag cursor here to close