Svjetski dan osteoporoze

Osteoporoza je tiha epidemija i globalni problem; Pravilnom ishranom do manje rizika!

Lifestyle / Zdravlje | 21. 10. 2013. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmaceutska kompanija Roche d.o.o. - Roche Ltd. u suradnji s liječnicima iz Udruženja za osteoporozu FBiH i Udruženja fizijatara FBiH obilježili su Svjetski dan osteoporoze i ukazali na važnost podizanja svijesti i edukacije stanovništva o zdravom načinu života, prevencije i rane dijagnostike te bolesti.

Stručnjaci spomenutih profila naglasili su danas na pres- konferenciji da je osteoporoza jedno od pet najčešćih kroničnih oboljenja i kao takva predstavlja jedan od najvažnijih zdravstvenih problema koji se nerijetko zanemaruje.

To je bolest današnjice koja se manifestira smanjenjem koštane mase, a kao posljedica je povećan rizik od prijeloma kosti. Najčešće su to prijelomi kičmenih pršljenova, kuka i ručnog zgloba.

Predsjednik Udruženja fizijatara FBiH Mirsad Muftić preporučio je, za smanjenje rizika obolijevanja od osteoporoze, pravilnu ishranu, odgovarajući unos kalcija i vitamina D, eliminiranje loših navika (prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola i većih količina kafe) te više kretanja i vježbe jer, kako kažu, prevencija je najbolji lijek protiv osteoporoze.

Upozorio je na značaj adekvatne ishrane poput mlijeka i mliječnih proizvoda, badema, suhih šljiva, morskih plodova...

Po riječima predsjednika Udruženja za osteoporozu Šekiba Sokolovića osteoporoza je tiha epidemija i globalni problem.

U BiH su registrirani suvremeni lijekovi u raznim formama poput onih u razvijenim europskim centrima, ali ih je malo na esencijalnim listama.

Tema ovogodišnje kampanje obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze je "Postmenopauzalne žene i zdravlje njihovih kostiju", a cilj je staviti naglasak na povećanje svijesti o zdravlju kostiju i prevenciji nastanka prijeloma.

Stručnjaci navode da je, zbog hormonskog disbalansa koji je prateća pojava kod žena u postmenopauzalnoj dobi a direktno utječe na smanjenje koštane mase, ta populacija izložena riziku za nastanak osteoporoze, a samim tim i osteoporotičnog prijeloma.

Kopirati
Drag cursor here to close