Jedna ali vrijedna

Ovo je 1 stvar koju biste trebali učiniti kako biste ublažili alergije noću

Između kašlja, kihanja, suznih očiju i općeg stanja slabosti, alergije su nepoželjna i nesretna nuspojava ljetnog cvjetanja oko nas.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 06. 2024. u 15:03 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nekim ljudima tablete ili sprejevi za nos pomažu u smanjenju simptoma, no drugima se može činiti nemogućim pronaći pripravak koji stvarno djeluje, prenosi Huff Post.

Ako ste netko tko se osjeća kao da je probao sve, ali ga i dalje pogađaju dosadne sezonske alergije tijekom cijele godine, evo prijedloga: stručnjaci kažu da noćno tuširanje može biti sastojak koji nedostaje u rutini liječenja alergija.

"Pomaže isprati sva nevidljiva zrnca peludi s vašeg tijela kako bi prestala uzrokovati vaše alergijske reakcije", rekao je Ian Budd, farmaceut u britanskom Chemist 4 U, za HuffPost.

"Za osobe koje pate od alergija, odlazak na spavanje s peludom koji je obložio kosu, kožu i dišne puteve može značiti dužu izloženost onome na što ste alergični – čak i kada više niste vani", rekla je dr. Monica Kraft, alergolog i imunolog na Medicinskom centru Wexner na Državnom sveučilištu Ohio.

"Tuširanje može pomoći u uklanjanju peludi i pustiti [sluz] da iscuri." (Potvrđeno je da vruća para od tuširanja može osloboditi sluz.) Štoviše, tuširanje može održati vašu posteljinu čistom ograničavanjem količine peludi koju prenosite na svoj krevet.

"Ali povrh toga, smanjit će i mnoge noćne simptome, jer se mnogi naši pacijenti žale na simptome alergije tijekom noći", rekao je dr. Mas Takashima, predstojnik odjela za otorinolaringologiju u Houstonu. To uključuje ublažavanje noćne zagušenosti, koja vas inače sprječava da mirno spavate.

Uz to, "trebali biste razmisliti i o redovitijem pranju kose. Pelud se vrlo lako može uhvatiti za vašu kosu, a kako je tako blizu vašeg lica, sasvim je prirodno da pelud u vašoj kosi može pridonijeti vašim simptomima," objasnio je Budd.

Ipak, svakodnevno pranje kose nije opcija za svakoga. Ako ste to vi, Budd je rekao da noću možete nositi kapu za spavanje, kako bi pelud u kosi držali dalje od svog lica i jastuka.

"Mislim da svi zaboravljamo da provodimo sedam, osam sati u svojim spavaćim sobama. I ako je to slučaj, zašto ne pokušati to pretvoriti u područje gdje ste manje skloni biti alergeni?" rekao je Takashima.

Štoviše, tuširanje čim dođete doma može vam pomoći da se osjećate bolje.

Prema Buddu, "iako tuširanje prije spavanja može pomoći u borbi protiv peludne groznice, tuširanje čim dođete kući može se pokazati još učinkovitijim. Ako su vaši simptomi posebno problematični, preporučujemo da odmah odete pod tuš i promijenite odjeću čim uđete u kuću."

Ako to učinite, ne samo da ćete isprati pelud, već ćete i smanjiti količinu peludi koju unosite u svoj dom, rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close