Slažete li se?

Ovo je razlog zbog kojeg biste trebali razmisliti o češćem postu

Terapeutski ili povremeni post pomaže u mršavljenju, i čini se da štiti od raznih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 06. 2024. u 10:34 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međutim, određeni oblici posta mogu imati neželjene nuspojave, prenosi Article Stone. Kada postite, određeno vrijeme se potpuno ili djelomično suzdržavate od određene hrane, pića i stimulansa.

S povremenim postom možemo čak redovito jesti do sitosti. No prije nego se odlučite na post, postoje određena pravila koja trebate ispoštovati. 

Posavjetujte se s liječnikom ako već imate neke bolesti

Unatoč brojnim dobrim učincima, post se ne preporučuje svima. Ne smiju postiti osobe s teškim srčanim i bubrežnim oboljenjima, rakom, gihtom ili žučnim problemima, kao ni trudnice i dojilje.

Sve osobe s metaboličkim poremećajima ili kroničnim bolestima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije pokušaja bilo koje vrste posta. Isto vrijedi i za nizak krvni tlak, premalu tjelesnu težinu i stariju dob.

Post pomaže u pomlađivanju stanica

Zvuči vrlo logično: ako svoje tijelo stalno ne opterećujemo radom probave, ono ima slobodan kapacitet za poslove čišćenja. On može pokrenuti programe popravka u našim stanicama do kojih inače jednostavno ne može doći. Autofagija je čarobna riječ koja bi nas trebala zaštititi od bolesti životnog stila kao što su kardiovaskularni problemi, demencija ili kronične upale.

"Otpad" kao što su degenerirane stanice ili loše bakterije, uništavaju se prije nego što nam mogu ozbiljno naštetiti – to služi za pomlađivanje stanica. Ovaj proces bi trebao započeti nakon 12 do 14 sati posta. Stručnjaci stoga preporučuju dnevni intervalni post.

Post također pokreće naš um

Nakon otprilike 12 sati gladovanja naše tijelo počinje razgrađivati zalihe masti – uključujući i one iz trbušne regije – pretvarajući ih u ketone. To su molekule masnih kiselina koje opskrbljuju naše organe i mozak energijom.

Ali to nije sve: ketoni također aktiviraju naše živčane stanice i našu sposobnost razmišljanja, a trebali bi osigurati i stvaranje novih moždanih stanica. Stoga nije ni čudo da nas post može učiniti mentalno budnijima, usredotočenijima i kreativnijima, osobito kada ne jedemo.

Post kao metoda za dobro raspoloženje

Navodno i naša duša osjeća pozitivne učinke posta. Naime, u procesu pretvaranja u ketone proizvode se i glasničke tvari poput serotonina – i raspoloženje će vam biti odlično.

Tome vjerojatno pridonosi i činjenica da kad postimo bolje spavamo, jer obično ne jedemo nakon 20 sati. Fina nuspojava zar ne: ljudi koji poste osjećaju se i izgledaju mlađe. I čije se raspoloženje zbog toga ne bi popravilo?

Post povećava samopouzdanje

Dosljednost nije vaša stvar? Nema problema. Čak i ako nikada niste uspjeli slijediti određenu dijetu, imate dobre šanse da doživite uspjeh s povremenim postom.

Čak i ako redovito postite 12 ili 14 sati samo nekoliko dana u tjednu, možete biti ponosni na sebe, a da ne spominjemo priznanje od strane ljudi. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close