Opterećenje za srce

Pijete alkohol u zrakoplovu? Izlažete se nepotrebnom zdravstvenom riziku

Kombinacija alkohola i sna na letovima može opasno opteretiti vaše srce zbog niže razine kisika na velikim visinama, upozorava nova studija.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 06. 2024. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija naglašava skrivene rizike kombiniranja konzumacije alkohola i spavanja na dugim letovima, sugerirajući da bi takva praksa mogla opteretiti rad srca više nego što se dosad mislilo.

Istraživanje koje je proveo Institut za zrakoplovnu medicinu pri Njemačkom svemirskom centru, uključilo je 40 dobrovoljaca u dvije laboratorijske komore za spavanje - jedna pod normalnim tlakom na razini tla, a druga koja oponaša tlak zrakoplova koji leti na 2438 metara.

Na velikim visinama, smanjena dostupnost kisika, poznata kao hipobarična hipoksija, snižava razine kisika u krvi (SpO2). Navedena nova studija istraživala je složene učinke alkohola i sna u tim uvjetima, prenosi Zimo.

Ova je studija prva koja istražuje kombinirani učinak hipobarične hipoksije i alkohola tijekom spavanja. Pokazujemo da je konzumacija alkohola u vozilu podcijenjen zdravstveni rizik koji se može lako izbjeći, navode istraživači u svom radu, koji je objavljen u časopisu Thorax.

Četiri skupine ispitnika, jasni rezultati

Sudionici su bili podijeljeni u četiri skupine: oni koji su spavali s normalnim tlakom s alkoholom ili bez njega i oni s tlakom u kabini s ili bez alkohola. Ponuđeni alkohol bio je jednak dvjema limenkama piva ili dvjema čašama vina. San svakog sudionika bio je ograničen na četiri sata, simulirajući poremećen san tijekom letova.

Rezultati su pokazali da su pri normalnom tlaku osobe koje su pile alkohol imale prosječnu razinu kisika u krvi od 94,97 posto i broj otkucaja srca od 76,97 otkucaja u minuti. Oni koji ne piju alkohol s normalnim tlakom imali su 95,88 posto SpO2 i 63,74 otkucaja u minuti.

Pri tlaku u kabini, SpO2 za one koji piju pao je na 85,32 posto s otkucajima srca od 87,73 otkucaja u minuti, dok su oni koji ne piju imali 88,07 posto SpO2 i 72,90 otkucaja u minuti. Ti rezultati pokazuju da su u uvjetima u kabini zrakoplova i razine kisika u krvi bile niže, a broj otkucaja srca viši, posebno među onima koji su konzumirali alkohol.

Ograničenja istraživanja

Zdrava klinička norma za SpO2 je 90 posto, što ove razlike čini značajnima. Niski SpO2 i visoki otkucaji srca povećavaju kardiovaskularno opterećenje, potencijalno povećavajući rizik od srčanih problema, posebno za osobe s već postojećim bolestima. Veličina uzorka studije bila je mala, usredotočena na mlade, zdrave pojedince, ali bi učinci mogli biti izraženiji kod starije ili ranjivije populacije.

Autori istraživanja upozoravaju putnike da ne konzumiraju alkohol na letovima. Trebalo bi podići svijest javnosti o ovoj temi putem dobrotvornih udruga za pacijente, javnih kampanja i pisanih zdravstvenih savjeta zrakoplovnih kompanija. ehnička i ekonomska ograničenja čine malo vjerojatnim da će zračni prijevoznici primijeniti povećanje pritiska u kabini, napisali su.

Kopirati
Drag cursor here to close