Što kažu stručnjaci?

Pijete kavu na prazan želudac? Evo što se tada događa sa vašim tijelom

Najčešće je pijemo upravo na prazan želudac, a kako nas upozoravaju dijetetičari, to možda i nije najbolja ideja za naše zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 06. 2024. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogim je ljudima šalica kave postao jutarnji ritual bez kojeg nikada ne započinju svoj dan.

Najčešće je pijemo upravo na prazan želudac, a kako nas upozoravaju dijetetičari, to možda i nije najbolja ideja za naše zdravlje, prenosi portal Real Simple.

''Kava na prazan želudac može potaknuti pretjeranu proizvodnju želučane kiseline što uzrokuje brojne želučane tegobe ili refluks kiseline, odnosno pojavu žgaravice'', kaže registrirana dijetetičarka Christina Manian.

''Također može potaknuti proizvodnju kortizola, hormona stresa u tijelu. Iako je nešto kortizola važno za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka i metabolizma, prekomjerne količine tijekom dugog razdoblja mogu dovesti do hipertenzije, neregulirane razine šećera u krvi te potencijalno rezultirati razvojem dijabetesa i gubitka gustoće kostiju'', navodi.

Isto tako, dijetetičarka dodaje kako povremeno popiti kavu na prazan želudac ne može rezultirati nekim opasnijim nuspojavama, ali preporučuje uzimanje nekog oblika hrane s prvom šalicom kave, ako je to ikako moguće.

Kopirati
Drag cursor here to close