Liječenje epilepsije

Po prvi puta: Liječnici SKB Mostar izveli kompliciranu operaciju zamjene baterije VNS-a

Operacija je urađena na 19-godišnjem pacijentu iz Mostara kojem je VNS prvi put ugrađen prije 6 godina u Zagrebu.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2024. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar proteklog je četvrtka prvi put urađena komplicirana operacija zamjene baterije VNS-a u suradnji neurologa i neurokirurga ove bolnice.  

Operacija je urađena na 19-godišnjem pacijentu iz Mostara kojem je VNS prvi put ugrađen prije 6 godina u Zagrebu, no zbog pražnjenja baterije, isti nije bio u funkciji već preko dvije godine te je bila potrebna zamjena generatora (baterije) kako bi se isti ponovno doveo u funkciju.

Radi se o uređaju koji može pomoći pacijentima s teškim oblicima epilepsije. U cijelom svijetu koristi se za liječenje medikamentozno rezistentne epilepsije kod djece i odraslih.

Tim SKB Mostar

Dio tima liječnika koji su uradili ovu operaciju su neurokirurzi na čelu sa profesorom Josipom Paladinom i doktorom Markom Bošnjakom, neurolog dr. Nataša Pejanović-Škobić i dr Veronika Stanić, te neuropedijatar dr. Ana Boban Raguž.

Epilepsija je jedna od najčešćih kroničnih neuroloških bolesti, koja uključuje ponavljane epileptičke napadaje. Oko 1 posto svjetske populacije boluje od epilepsije, a jedna trećina pacijenata s epilepsijom razvije medikamentozno rezistentnu epilepsiju / refraktornu epilepsiju.

Refraktorna epilepsija je oblik epilepsije u kojem se epileptički napadaji ne mogu kontrolirati antiepileptičkim  lijekovima, a pacijenti i dalje imaju napadaje unatoč uzimanju dva ili više antiepileptičkih lijekova u optimalnim dozama.

Teška epilepsija tijekom života štetno utječe na  intelektualni i socijalni razvoj djece s epilepsijom, a ponavljani napadaji kod djece mogu utjecati na poremećaj ponašanja i kognitivne funkcije.

Što je VNS terapija?

Nefarmakološki tretmani medikamentozno rezistentne epilepsije (MRE) su neurokirurški zahvati poput resektivna neurokirurgija, laserske ablacije, ketogene dijete, te implantacija VNS-a (stimulatora nervusa vagusa).

VNS terapija je učinkovit neurofiziološki tretman za pacijente koji imaju MRE, a nisu kandidati za kiruršku resektivnu terapiju epilepsije. VNS implant je pulsni generator, postavljen ispod kože i povezan sa lijevim vagusnim živcem tankim žičanim kablom, te šalje impulse u područja mozga povezana sa napadajima.

Cilj VNS terapije je spriječiti napadaje prije nego što počnu i zaustaviti ih ako počnu.

Prema dosadašnjima studijama i rezultatima iz Centara koji ovu vrstu terapije koriste već godinama, VNS kod određenog broja pacijenata potpuno zaustavi napadaje, a kod nekih pacijenata reducira broj napadaja za 50-70 posto.

Pacijenti morali ići 'vani'

Cijena jednog VNS-a iznosi oko 22.000 eura.

Učinak VNS terapije je dugotrajan, čak se povećava vremenom smanjujući učestalost i težinu napada, povećava kvalitetu života i smanjuje troškove liječenja. Rani tretman sa VNS-om je od izrazitog značaja za pacijente (djecu i odrasle) sa medikamentozno rezistentnom epilepsijom. 

Do sada su pacijenti iz FBiH kojima je bila potrebna ova vrsta terapije epilepsije morali ići na ugradnju VNS-a i zamjenu baterije kao i sve naredne kontrolne preglede zbog podešavanja VNS-a u zdravstvene ustanove i Centre za epilepsije u inozemstvu.  

Od sada se ovi operativni zahvati i kontrolni pregledi ovih pacijenata mogu obavljati u SKB Mostar. 

Kopirati
Drag cursor here to close