FZZJZ

Preminuli sedamnaestogodišnjak nije bio cijepljen protiv morbila

Od prosinca prošle godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 07. 2024. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljen je prvi smrtni slučaj od zarazne bolesti morbili muške osobe rođene 2006. godine iz Sarajeva koja nije bila cijepljena protiv morbila, priopćio je Federalni zavod za javno zdravstvo.

Podsjetimo, mladić od 17 godina jučer je preminuo od morbila u Sarajevu. 

Podsjećamo, od prosinca prošle godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku.

Ukupno, od 52. tjedna 2023. do 28. tjedna 2024. godine, prijavljen je 6491 slučaj morbila.

Tijekom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 476 hospitaliziranih slučajeva morbila. Velika većina oboljelih nije bila cijepljena protiv morbila.

Podaci zavoda kažu kako je u HNŽ bilo 15 ptijavljenih slučajeva morbila od 52. tjedna 2023. do 28. tjedna 2024.. Po tim podacima najviše oboljelih je imao Sarajevski kandon, dok Zapadno-hercegovačka županija nije imala niti jedan prijavljen slučaj.

  / Oboljeli od morbila po županijama

''Cjepiva za djecu ima dovoljno. Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti. Imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine je siguran, kvalitetan, visokoučinkovit i besplatan'', navode iz Zavoda.

Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvaćanju imunizacije su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprječavanju obolijevanja i širenja infekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close