Zdravstvena kriza

Proizvođač cjepiva od EU traži proširenje dozvole za cijepljenje protiv majmunskih boginja

U srijedu je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu hitnu zdravstvenu situaciju jer se virus brzo proširio unutar Demokratske Republike Kongo (DRC) i susjednih zemalja.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 08. 2024. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bavarian Nordic, proizvođač jedinog cjepiva protiv boginja, nastoji proširiti dozvolu za cjepivo u Europi kako bi uključila adolescente u dobi od 12 do 17 godina, budući da se smrtonosnija verzija virusa — prije poznata kao majmunske boginje — uglavnom širi među malom djecom u Africi.

Istraživanja pokazala

Danski proizvođač lijekova Europskoj je agenciji za lijekove dostavio dodatne podatke u prilog svom lijeku Imvanexu, navodi se u priopćenju od petka.

To proizlazi iz ranih rezultata istraživanja pod pokroviteljstvom SAD-a na 315 adolescenata i 211 odraslih koji pokazuju da su imunološki odgovor i nuspojave slični između dvije dobne grupe, pri dvije standardne doze.

U srijedu je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu hitnu zdravstvenu situaciju jer se virus brzo proširio unutar Demokratske Republike Kongo (DRC) i susjednih zemalja, prenosi N1

Prvi slučaj u Europi prijavljen je u četvrtak u Švedskoj, što je potaknulo nekoliko zemalja da zdravstvenim radnicima izdaju hitne postupke kako otkriti i obuzdati širenje virusa. Kina već poduzima mjere nadzora i sanitarne mjere za dolaske iz pogođenih zemalja, javio je Reuters.

Studija o cijepljenju 

Ovaj smrtonosniji soj poznat je kao 'Clade 1' i čini se da neproporcionalno pogađa djecu. U lipnu je WHO priopćio da je 39 posto slučajeva i 62 posto smrti bilo kod djece mlađe od 5 godina.

Bavarian Nordic također je rekao u petak da će se kasnije ove godine u DRC-u i Ugandi održati studija o cijepljenju na djeci u dobi od 2 do 12 godina.

"Djeca i adolescenti su neproporcionalno pogođeni majmunskim boginjama u trenutnoj epidemiji u Africi, naglašavajući važnost i hitnost proširenja pristupa cjepivima i terapijama za ovu ranjivu populaciju", rekao je Paul Chaplin, izvršni direktor Bavarian Nordica.

Afrička agencija za bolesti zatražila je 10 milijuna doza cjepiva. Do danas je EU ponudio 215 tisuća od 2 milijuna doza koje je kupio tijekom posljednjeg izbijanja 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close