Statistike

FBiH: Pri vrhu smo kad pušimo

Svrha kampanje koja se radi je zabrana pušenja na javnim mjestima.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 01. 2019. u 13:58 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federacija Bosna i Hercegovina je u samom vrhu svjetskih i europskih statistika što se tiče broja pušača'', rekao je ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH (ZZO FBiH) Davor Pehar.

Naime, u četvrtak se obilježava Dana bez duhanskog dima, pod nazivom ''Život u dimu – spasi me'' u tri bh. grada, Mostaru, Sarajevu i Banj Luci, gdje se događajima u tim gradovima nastojati ukazati sugrađanima na štetnost pušenja, odnosno pasivnog pušenja.

Foto: Bljesak.info / Kampanja u Mostaru 

Prema riječima dr. Pehara, Federacija se nalazi u vrhovima svjetskih i europskih statistika po brojnosti pušača.

''Pušenje je najraširenija ovisnost na području FBiH. Preko 11.000 smrti godišnje u FBIH može se povezati s bolestima koje izravno povezujemo s pušenjem i pasivnim pušenjem'', rekao je dr. Pehar.

Foto: Bljesak.info / Kampanja u Mostaru 

Svrha kampanje koja se radi je zabrana pušenja na javnim mjestima.

''Želja svih nas je da potaknemo donošenje Zakona o ograničenoj kontroli duhana i duhanskih proizvoda koji bi trebao donijeti takvo okruženje da se zabrani pušenje u svim javnim prostorima kako bi se smanjio štetni utjecaj pasivnog pušenja na naše zdravlje'', rekao je.

Profesorica u Medicinskoj školi ''Sestara milosrdnica'', Valentina Planinić, također podržava inicijativu za zabranu pušenja te će to, smatra, olakšati i odgojni proces prosvjetara.

''Kao djelatnica jedne javne ustanove, budući da zakon nije bio formuliran tako da je potpuno zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama. Mi sada imamo unutar škole prostorije u kojima mogu pušiti djelatnici koji su pušači te je onda, jako teško na djecu djelovati ako njihov odgajatelj puši i ako ga oni tako svaki dan vide. Donošenje ovog zakona, prije svega bi nama kao prosvjetnim djelatnicima olakšao odgojno djelovanje na djecu, da im kažemo da to nije zdravo, da je to jako štetno i da nemaju pravo onim ljudima koji su u njihovom okruženju ugrožavati zdravlje, jer onaj tko puši ne ugrožava samo sebe, nego i svoje okoliš'', rekla je.

Foto: Bljesak.info / Kampanja u Mostaru 

Planinić tvrdi da kao roditelj, imam sreću što živi u obitelji u kojoj nitko ne puši i samim tim, njezina djeca nemaju primjer pušača unutar obitelji jer ih, navodi, odgaja sukladno zdravim životnim stilovima. ''Takav zakon bi dobrodošao za one koji su odabrali život nepušača, na kraju krajeva bili bi zaštićeni na radnom mjestu, a u unutar obitelji svatko ima slobodu'', dodaje.

Obilježavanje dana ''Dana bez duhanskog dima'' u regiji je pokrenuto 1982., kao način da se javnost upozori na štetne posljedice duhanskog dima.

Inicijativa Klima Bez Dima je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini (BiH) koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Svjetska banka u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravstva, zavodima za javno zdravstvo i drugim domaćim partnerima.

Glavni cilj inicijative je da se prikupi najmanje 10.000 potpisa i time uputi poruka donosiocima odluka o značaju usvajanja novog zakonskog okvira u oblasti kontrole duhana. Glasovi podrške, tj. obećanje građana da će podržati inicijativu Klima Bez Dima i rad na stvaranju svijeta bez duhanskog dima, se još uvijek prikupljaju putem internetske stranice klimabezdima.com.

Kopirati
Drag cursor here to close