Prirodan proces

Putovanje kroz menopauzu: Što očekivati i kako si olakšati?

Menopauza se može podijeliti u tri faze – perimenopauza, menopauza i postmenopauza.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2024. u 09:17 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Menopauza je dugo bila tabu tema, obavijena velom tajne, unatoč tome što je prirodna faza ženskog života. Menopauza u biti označava kraj reproduktivnih godina i početak hormonalnih promjena koje se pojavljuju fizički i emocionalno, prenosi Ethical Nutrients Clinical

Menopauza se može podijeliti u tri faze – perimenopauza, menopauza i postmenopauza. U nastavku otkrivamo više o svakoj od njih.

Faza 1 - Perimenopauza

Perimenopauza, obično poznata kao prijelazno razdoblje, obično počinje u kasnim 30-im i traje do ranih 40-ih kod žena. Tijekom ove faze žensko tijelo se priprema za menopauzu jer jajnici proizvode manje estrogena, a razine hormona variraju. To može dovesti do fizičkih i emocionalnih simptoma, o nekima se češće raspravlja nego o drugima:

Neredovite menstruacije: Menstrualni ciklusi mogu postati kraći ili dulji, a krvarenje može biti jači ili slabiji.

Valovi vrućine i noćno znojenje: Iznenadni valovi topline i/ili znojenja, često popraćeni ubrzanim otkucajima srca i rumenim obrazima.

Promjene raspoloženja: Hormonalne fluktuacije mogu utjecati na raspoloženje, često dovodeći do povećane razdražljivosti te osjećaja tjeskobe i depresije.

Napetost mišića: Kako razine hormona fluktuiraju, mišići mogu postati napeti i zategnuti, uzrokujući bol i nelagodu.

Poremećaji spavanja: Obrasci spavanja mogu se poremetiti zbog hormonalnih promjena i može se pojaviti nesanica.

Vaginalna suhoća: Smanjenje estrogena može stanjiti vaginalnu sluznicu i uzrokovati suhoću, što dovodi do nelagode tijekom spolnog odnosa.

Umor i moždana magla: Tijelo doživljava mnoge promjene zbog kojih se žena može osjećati umorno, te postati zaboravnija nego inače.

Nizak libido i seksualna disfunkcija: s hormonalnim i fizičkim promjenama, seksualna želja može se smanjiti, a seksualno uzbuđenje i orgazam može postati teže postići.

Tijekom perimenopauze bitno je održavati zdrav način života jer tijelo doživljava razne promjene. Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana, korištenje zdravih tehnika upravljanja stresom i otvorena komunikacija s pružateljima zdravstvenih usluga mogu pomoći u kontroli simptoma. 

Faza 2 - Menopauza

Menopauza se službeno dijagnosticira kada žena nema menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci, što se obično događa između 45. i 55. godine života. Jajnici prestaju otpuštati jajašca, a tjelesni reproduktivni hormoni (poput estrogena i progesterona) značajno opadaju. Tijekom ove faze simptomi mogu uključivati:

Urinarne promjene: Kako mišići dna zdjelice slabe, neke žene mogu doživjeti urinarnu inkontinenciju ili porast infekcija urinarnog trakta.

Valovi vrućine i noćno znojenje: Iako često počinju u perimenopauzi, mogu trajati čak i tijekom rane menopauze.

Poremećaji spavanja: Obrasci spavanja mogu se poremetiti zbog hormonalnih promjena i može se pojaviti nesanica.

Suhoća rodnice: Pad razine estrogena može stanjiti sluznicu vagine i uzrokovati suhoću, što dovodi do nelagode tijekom spolnog odnosa.

Promjene raspoloženja: Hormonalne fluktuacije mogu utjecati na raspoloženje, često dovodeći do povećane razdražljivosti te osjećaja tjeskobe i depresije.

Umor i magla u mozgu: Tijelo doživljava mnoge promjene zbog kojih se žena može osjećati umorno, te postati zaboravnija nego inače.

Promjene u načinu života mogu pomoći u kontroliranju uobičajenim simptomima menopauze, a lijekovi i dodaci prehrani također igraju važnu ulogu.

Izbjegavanje okidača kao što su kofein i začinjena hrana, nošenje slojevite odjeće za kontrolu temperaturnih promjena i prakticiranje tehnika opuštanja mogu pružiti olakšanje. Zdravstveni djelatnik od povjerenja također može dati preporuke koje će vam pomoći u upravljanju simptomima.

Faza 3 - Postmenopauza

Postmenopauza u završnoj fazi menopauze i odnosi se na razdoblje nakon 12 uzastopnih mjeseci bez menstruacije, obično u kasnim 50-im do ranih 60-ih žena. Većina simptoma menopauze počinje se povlačiti u ovom trenutku, a tijelo postiže novu ravnotežu. U ovoj fazi važno je održavati zdrav stil života i kontrolirati potencijalne zdravstvene rizike kao što je osteoporoza.

Ovo je vrijeme da se brinete o sebi i svojim potrebama, a može biti i dobro vrijeme za zakazivanje redovitih zdravstvenih pregleda i zdravstvenih testova primjerenih dobi (tj. mjerenje gustoće kostiju, mamografije i pregledi zdjelice).

Menopauza je prirodno putovanje i svaka faza donosi nove promjene. Iskustvo svake žene je jedinstveno, i dok 20 % žena prođe s malo ili bez ikakvih simptoma, drugih 20 % doživi ozbiljne simptome i smatra da je to razdoblje nevjerojatno teško u životu. No, uz podršku voljenih osoba te brigu o sebi, ovo putovanje možete učiniti puno lakšim.

 

Kopirati
Drag cursor here to close