Samo lagano

Samo 8 minuta bijesa vodi u infarkt

Stručnjaci objašnjavaju da intenzivne emocije, posebno ljutnja, mogu pogoršati srčane probleme kod osoba koje su već u riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 05. 2024. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo osam minuta ljutnje može dramatično povećati rizik od srčanog udara, upozoravaju znanstvenici.

Novo istraživanje otkriva da i samo prisjećanje na incidente koji izazivaju bijes smanjuje funkciju krvnih sudova.

Emotivne turbulencije mogu brzo utjecati na zdravlje srca, otkriva studija koja ispituje efekte ljutnje na funkcije kardiovaskularnog sustava, prenosi Srna.

Istraživanje koje su predvodili znanstvenici sa sveučilišta Columbia u New Yorku rasvjetljava zamršen odnos emocija i fiziološkog blagostanja.

U studiji, koju prenose medicinski portali, grupa mladih odraslih osoba, dobrog zdravlja, prisjećala se iskustava koja su im izazvala osjećaj ljutnje.

Iako nijedan od aktera istraživanja nije doživio srčani ili moždani udar tijekom studije, znanstvenici su uočili značajno oštećenje u funkcioniranju njihovih krvnih sudova, što je potencijalni uvod u kardiovaskularne probleme.

Stručnjaci objašnjavaju da intenzivne emocije, posebno ljutnja, mogu pogoršati srčane probleme kod osoba koje su već u riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Prošla istraživanja ukazala su na korelaciju stresa i srčanog udara, pri čemu su pojedinci često prijavljivali povećan nivo ljutnje ili uzrujanosti prije takvih događaja.

Rezultati studije su jasni i pokazuju da je kod onih koji su bili zaduženi za prisjećanje na incidente sa izljevima bijesa ustanovljen značajan pad u kapacitetu širenja krvnih sudova, koji je trajao otprilike 40 minuta nakon izlaganja takvoj epizodi.

S druge strane, akteri izloženi anksioznosti ili tužnim sjećanjima nisu pokazali isti vaskularni odgovor, kao ni pojedinci u kontrolnoj grupi, prenosi New Scientist.

Kopirati
Drag cursor here to close